'Ook Iran schuldig aan gifgasaanval'

WASHINGTON, 4 mei - Niet alleen Irak was schuldig aan de slachting in de Koerdische plaats Halabja aan de Iraaks-Iraanse grens, waar in maart 1988 duizenden burgers werden gedood bij een gifgas-aanval, ook Iran heeft het stadje met chemische wapens bestookt. Dat blijkt volgens de Amerikaanse krant The Washington Post uit een studie van het Amerikaanse ministerie van defensie. Iran heeft de beschuldiging onmiddellijk van de hand gewezen.

Volgens de studie van het Pentagon vuurde Iran granaten met cyanidegas af op Halabja tijdens een laatste wanhoopsoffensief tegen Irak, in de - onjuiste - veronderstelling dat zich in de plaats Iraakse troepen bevonden. Ook Irak gebruikte chemische wapens, maar het is volgens de auteurs van de studie niet duidelijk welke zijde het grootste aantal slachtoffers maakte.

Iran maakte eerder bekend dat veel slachtoffers aan cyanide-vergiftiging waren overleden, en dat was voor het Pentagon een belangrijke aanwijzing van Teherans schuld.