Niet meer dan een minuut - zoveel tijd nam het in ...

Niet meer dan een minuut - zoveel tijd nam het in beslag om twee deuren van draadglas, een klein raam van gepantserd glas en een vitrine te verbrijzelen, om deze schalen en bekers weg te nemen en vervolgens ongezien te vluchten. Drie minuten na het afgaan van het 'stil alarm' in Rijksmuseum het Catharijneconvent, gisterochtend vroeg, was de Utrechtse politie aanwezig, maar op heterdaad viel er niets meer te betrappen. De massief gouden schalen en bekers van dit achttiende-eeuwse 'avondmaalstel' werden gestolen, de vergulde kannen liet men staan. 'Ze wisten het feilloos', aldus directeur H. Defoer. 'Mijn grootste angst is dat alles wordt omgesmolten.' Over de goudwaarde van het stel mag hij niets zeggen; de immateriele waarde van het stel is echter zo hoog dat het onder de wet Behoud Cultuurbezit valt, waarbij het Rijk toestemming moet geven voor bijvoorbeeld bruikleen en transport. In Nederland bestaan slechts twee gouden avondmaalstellen; deze bekers, kannen en schalen zijn gemaakt in 1788 voor de Jacobi-kerk in Den Haag. Ze dragen het meesterteken van Reynier van Stapele.