Nederlandse interesse voor verzekeraar VS

NEW YORK, 4 mei - Aegon wacht af, Nationale-Nederlanden lijkt mild geinteresseerd. Dat zijn de reacties van de twee Nederlandse verzekeraars op het bericht dat de Amerikaanse gigant American General Corp. zichzelf woensdag te koop aanbood, nadat het een ongewenste poging tot toenadering door concurrent Torchmark afsloeg.

American Generals voornaamste bron van inkomsten is de huis-aan-huis-verkoop van verzekeringspolissen, een tak van de Amerikaanse verzekeringswereld waarvoor zowel Nationale-Nederlanden als Aegon belangstelling hebben getoond. Nationale kocht Southland Life Insurance (vorig jaar januari) en Life of Georgia, die samen in twaalf staten in het zuiden van de VS opereren; en Aegon kocht afgelopen december een bedrijf waardoor het nu in staten in het oosten en midden van de VS sterk is.

Maar American General, dat een balanstotaal heeft van 32 miljard dollar en rond de 7 miljard dollar moet kosten, is waarschijnlijk te groot voor Aegon. Secretaris van de raad van bestuur C. Brink zegt desgevraagd dat hij niets uitsluit, maar dat hij op dit moment geen onderdelen van American General ziet die aantrekkelijk zijn voor Aegon.

J. Jurgens, vice president van Nationale-Nederlanden North America Corp. in Washington, zegt dat hij al is benaderd door First Boston, de bank die American General adviseert. Hij noemt American General 'immens groot, ' zegt dat alleen de raad van bestuur kan beslissen, maar wekt de indruk dat hij al langer naar het concern heeft gekeken.

Nationale-Nederlanden heeft een balanstotaal van 48 miljard dollar, en hoewel Jurgens het niet zegt, lijkt American General wel te betalen voor het Nederlandse concern.

Torchmark, een verzekeraar uit Alabama die veel kleiner is dan American General, bood 6,3 miljard dollar, half in contanten, half in aandelen. Volgens financiele analisten verdient American General genoeg om de rente op 3,2 miljard dollar te betalen, hetgeen overneming voor Torchmark of anderen makkelijker maakt. Bovendien heeft American General enkele kleine spaarbanken en een afdeling voor consumentenleningen die allemaal kunnen worden verkocht. De afdeling 'consumer finance' wordt geschat op 1,2 tot 1,5 miljard dollar.

Jurgens zegt dat Nationale-Nederlanden in zijn schadeverzekeringsbedrijf nog wat wil uitbreiden in het zuidoosten van de Verenigde Staten, en sluit daarbij acquisities niet uit. American General heeft hoofdkantoor in Houston en doet voornamelijk zaken in de zuidelijke staten.

Nationale-Nederlanden heeft behalve zijn schade-activiteiten aan de Oostkust ook levensverzekeringsbedrijven met hoofdkantoor in Wisconsin, Colorado en Georgia.

American General verkoopt schade-, levens- en ziektekostenverzekeringen aan particulieren, en is daarin de grootste van de hele Verenigde Staten. Torchmark is ongeveer de helft kleiner maar een stuk winstgevender.

Wall Street en American General-topman Harold S. Hook verwachten dat een groot aantal bieders uit het buitenland zal komen. Axa Midi, een Frans concern, wordt vaak genoemd omdat het enkele maanden geleden James Goldsmith bijstond in zijn poging om Farmers (onderdeel van de Britse BAT Group) over te nemen.

    • Michiel Bicker Caarten