Mobutu: andere partijen zijn nog niet toegestaan

KINSHASA, 4 mei - De Zairese president, Mobutu Sese Seko, heeft gisteren gewaarschuwd dat een overgang naar een meerpartijenstelsel in zijn land slechts zal kunnen plaatshebben in een sfeer van kalmte en orde.

Mobutu sprak gisteren voor de Zairese nationale assemblee. Hij onderstreepte dat er nog geen nieuw partijen zijn toegestaan en dat politieke bijeenkomsten en betogingen op het ogenblik evenmin zijn geoorloofd. 'De autoriteiten zullen nog geen toestemming geven voor het organiseren van marsen, demonstraties of bijeenkomsten door groepen die zichzelf al politieke partijen noemen', aldus de president.

Dinsdag schoot de politie volgens ooggetuigen twee mensen dood tijdens een bijeenkomst die door de oppositie was opgezet.

De president stelde dat er een misverstand was gerezen naar aanleiding van een toespraak die hij vorige week hield en waarin hij aankondigde dat behalve zijn eigen Volksbeweging voor de Revolutie (MPR) ook twee nieuwe partijen aan de verkiezingen zouden mogen deelnemen.