Kort geding omroepen tegen afgeven banden

HILVERSUM, 4 mei - Het commerciele televisiestation RTL-Veronique heeft samen met de NOS een kort geding aangespannen tegen de Staat. Beide zendgemachtigden betwisten de rechtmatigheid van de eis van justitie om niet uitgezonden beeldmateriaal van de Molukse demonstratie van vorige week woensdag af te geven.

Gisteren werden G. van der Wulp, hoofdredacteur van het NOS-Journaal en R. Rensen, hoofdredacteur van Veronique-Nieuws geconfronteerd met een dwangbevel om de banden af te geven. De Haagse rechter-commissaris J. P. Mulder gaf beide hoofdredacteuren tot vanmiddag twaalf uur de gelegenheid het gevraagde materiaal in te leveren. Zij hebben geen gevolg gegeven aan dit verzoek en willen in een kort geding eerst een uitspraak van de rechter afdwingen. Een woordvoerder van het NOS-Journaal meent dat de demonstratie waarbij 28 agenten gewond raakten en die aanleiding was voor een tiental arrestaties, niet uitliep op geweldpleging. 'Het waren rellen. Er is dus geen sprake van de uitzonderlijke omstandigheden op grond waarvan justitie ons kan dwingen het materiaal af te geven, ' zegt J. H. Vinckers, woordvoerder van de NOS. Rensen en Van der Wulp zijn beiden van menig dat het uit handen geven van het materiaal de journalistieke vrijheid onder druk zet. 'Ik weiger altijd. Het is een aantasting van de journalistieke onafhankelijkheid en zou ons werk in de toekomst ernstig belemmeren', verklaarde Van der Wulp gisteren. Rensen deelt de mening dat 'de consequenties voor de toekomst' van het afgeven van het materiaal 'niet zijn te overzien'. Opmerkelijk is dat de Haagse agenten die gisteren de banden kwamen opeisen zich bij de nieuwsredactie van Veronique in Hilversum vervoegden alsof het een Nederlandse omroep was. Officieel zouden zij zich met hun eis tot de Luxemburgse hoofdvestiging van deze zender hebben moeten wenden.