Kort geding NOS over tv-rechten interlands

ROTTERDAM, 4 mei - De NOS spant een kort geding aan tegen het bureau International Sport Consultancy (ISC) over de verkoop van de televisierechten voor drie kwalificatiewedstrijden om het Europees kampioenschap voetbal. Het commerciele station RTL-Veronique maakte gisteren bekend de rechten van twaalf duels te hebben gekocht, waaronder drie uitwedstrijden van het Nederlands elftal. De NOS meent over dezelfde rechten te beschikken en laat 'de rechter nu uitzoeken in hoeverre de rechten voor Nederland dubbel zijn verkocht', aldus een NOS-woordvoerder vanochtend.

Het betreft de uitwedstrijden van het Nederlands elftal tegen Portugal (17 oktober), Malta (19 december) en Finland (5 juni 1991) in de aanloop naar de eindronde van de Europese titelstrijd in 1992. In april heeft een NOS-delegatie enkele keren onderhandeld met Roy van der Hart, directeur van het in Amsterdam gevestigde bureau ISC dat de rechten voor deze wedstrijden in handen had. Volgens de NOS is op 23 april mondeling overeenstemming bereikt over de vraagprijs, wat later ook schriftelijk zou zijn bevestigd. De NOS beroept zich thans op de geldigheid van die overeenkomst. Volgens Van der Hart is geen sprake van een contract. 'Ik ben in onderhandeling geweest met Jansma en Lindenberg van de NOS, maar ik kreeg een belachelijk bod waarop ik zelfs verlies zou lijden. Op het moment dat ik liet weten met Veronique te gaan praten kreeg ik ineens te horen dat de NOS akkoord zou gaan met de vraagprijs. Op die wijze doe ik echter geen zaken. Veronique heeft nu de rechten, het contract is getekend, juridisch gecontroleerd en er is reeds betaald. De NOS krijgt geen beelden.'

De KNVB houdt zich afzijdig van de ontstane situatie en heeft Veronique nog geen toestemming gegeven beelden van de wedstrijden in Nederland uit te zenden.