Frankfurt flink hoger na akkoord over unie

ROTTERDAM, 4 mei - De aandelenkoersen zijn gisteren in Frankfurt met 2,1 procent gestegen in reactie op het akkoord over de Duitse wisselkoersen. Vanmorgen stegen de koersen nog eens 1,2 procent.

De nerveuze stemming die eerder de beurs van Frankfurt in haar greep had is omgeslagen in optimisme en vertrouwen in de Duitse economie.

Handelaren beschouwen de definitieve plannen voor de monetaire unie als een verbetering ten opzichte van de oorspronkelijke voorstellen.

Dat de centrale bankraad gistermiddag besloot het disconto ongewijzigd te laten, droeg bij aan de goede stemming. De toonaangevende DAX-index won gisteren 38,38 punten (2,1 procent) tot 1.881,8 en steeg vanochtend verder door tot 1.905,1 rond het middaguur. Handelaren vatten het positief op dat in de definitieve plannen voor de monetaire unie in feite spaargeld is verschoven van Oostduitsers jonger dan 15 jaar naar inwoners van 60 jaar en ouder. De verwachting is dat de ouderen meer geld op de bank zullen laten staan omdat ze het spaargeld de komende jaren nodig hebben als aanvulling op hun pensioen. De bestedingsgolf zal hierdoor na de omwisseling op 2 juli kleiner zijn dan tot nu toe werd verwacht, zodat ook de opwaartse druk op de prijzen geringer zal zijn.

De Oostduitsers krijgen in totaal ongeveer 120 miljard D-mark voor hun spaargelden, wat bij volledige besteding de totale geldhoeveelheid aan D-marken met ongeveer een tiende zou verhogen. Omdat de produktiecapaciteit op korte termijn niet kan worden uitgebreid, zouden de prijzen worden opgedreven. Naarmate de Oostduisters meer geld op de bank houden, neemt dat gevaar af.