Eerste zege Van Poppel op afgesproken tijdstip

ROTTERDAM, 4 mei - Ieder voorjaar, omstreeks mei, wanneer de zon voldoende warmte uitstraalt om Jean-Paul van Poppel te behagen, ontwaakt de supersprinter uit zijn winterslaap. Dat is al sinds de begenadigde wielrenner bij de amateurs reed. Al zijn ploegleiders bij de profs, Van Erp, Swerts, Raas en Post, konden niet anders dan zich neerleggen bij de voorkeur van Van Poppel. Maar als eenmaal de zon schijnt, weten zij, is Van Poppel aan het front. Zoals gisteren in de warme Franse stad Saint Quentin, waar hij in een massasprint de zege in de vierde etappe van de Vierdaagse van Duinkerken voor zich opeiste.

Voor Eric Vanderaerden en Johan Museeuw, evenals Van Poppel erkende sprinters, was de krachtsexplosie van de Nederlander te veel. Met alle deelnemers in hun rug eindigden de Belgen op de tweede en derde plaats. In de eerste etappe van de vierdaagse wedstrijd voelde Van Poppel zich nog niet sterk genoeg en zette hij zich in voor zijn ploeggenoot Freuler. De Zwitser kwam niet verder dan de twede plaats achter de Belg Museeuw. Een dag later kondigde Van Poppel zijn komst aan: in de tweede etappe werd hij vierde door de sprint van het peloton te winnen. Nu het seizoen voor Van Poppel weer is begonnen, heeft de 'zonnekoning' zich ten doel gesteld ten minste twee etappezeges in zowel de Ronde van Italie als de Ronde van Frankrijk te behalen.

De Ier Roche behield, met een voorsprong van zestien seconden op de Fransman Lemarchand de leiding in het algemeen klassement.

Zege Raab

Van Poppel heeft zich in de sprint nog niet kunnen meten met de aanwinst van de PDM-ploeg van Jan Gisbers, de Oostduitse profdebutant Uw Raab. Na twee mislukte pogingen in de derde en vierde etappe van de Ronde van Spanje, waarin Raab twee keer derde werd, was hij nu succesvol. Op de streep in Leon na 230 kilometer bleef hij de Rus Abdoejaparov en de Brit Elliott net voor, waardoor voor het eerst in de geschiedenis van de Ronde van Spanje een Oostduitse winnaar kende. De renner uit de ploeg van Gisbers was dit seizoen al drie keer eerder succesvol.

Het algemeen klassement onderging geen verandering. De Spanjaarden Miguel Indurain en Pedro Delgado, de voornaamste kandidaten voor de eindzege, hebben een achterstand van bijna vier minuten op leider Gorospe. Slechts tweemaal werd een serieuze poging ondernomen. De eerste keer, na elf kilometer, ontsnapten elf renners, die uitliepen naar een maximale voorsprong van 2 minuten en 26 seconden. De tweede keer, op tweederde van de koers, woog de aanwezigheid van titelkandidaat Indurain te zwaar om het peloton definitief achter zich te laten.

Het koersbeeld werd daarna alleen nog ontregeld door een valpartij, waardoor de Rus Ivanov met een ambulance moest worden afgevoerd. De Rus liep verwondingen op aan zijn hoofd en aan zijn knieen. De Fransman Jalabert, de Spanjaard Gaston, de Deen Carlsen en de Belg Heyndericks waren de andere renners die naar aanleiding van de valpartij moesten opgeven.

De Belg Nico Emonds schijnt de derde etappe, die hij won, onder invloed van een amfetamine te hebben gereden. 'Ik weet zeker dat ik deze middelen niet heb genomen. Ik heb geen idee hoe dit product in mijn urine gevonden is', verklaarde de verbouwereerde renner. Wanneer de contra-expertise ook positief is krijgt de Belg naast een boete een voorwaardelijke uitsluiting van drie maanden. Bovendien wordt zijn naam van de uitslagenlijst in de derde etappe geschrapt.

Trump Tour

Raul Alcala uit de PDM-ploeg van Gisbers heeft de proloog van de tiendaagse Tour de Trump gewonnen. Deze etappe-koers door de Verenigde Staten, gesponsord door Donald Trump, begon met een individuele tijdrit over 4,8 km door de natgeregende straten van Wilmington (Delaware). Alcala, als 109e gestart in een veld van 133, reed het gehele heuvelachtige parkoers in de regen. Desondanks finishte hij zeven seconden sneller dan de concurrentie.

De moeilijke omstandigheden en een lekke band gooide Vjatsjeslav Ekimov, die als de grote favoriet gold, ver terug. Bij een val schaafde de Rus zijn linkerknie en dij. Vervolgens verloor hij een halve minuut door het wisselen van fiets. Uiteindelijk kwam hij als 85ste binnen op 25 seconden van de winnaar. Tour-de-France winnaar Greg Lemond verging het niet veel beter: 74ste op 20 seconden.