DEN HAAG - Vijftig nieuwe gemeenteraadsleden van ...

DEN HAAG - Vijftig nieuwe gemeenteraadsleden van buitenlandse oorsprong wist het ministerie van binnenlandse zaken gistermiddag in Den Haag te verzamelen voor een aanmoedigingsspeech van minister Dales en VNG-voorzitter K. de Vries. Of ze dit nu allemaal waren, kon de minister niet zeggen. 'Daar worden geen registraties van bijgehouden - en zo hoort het ook.'

Maar ze dacht wel dat er niet wezenlijk minder etnische raadsleden waren gekozen dan vorig jaar. Van de vijftig genodigden hadden er 21 zitting voor de PvdA, 11 voor het CDA, 10 voor Groen Links, 4 voor D66, 2 voor de VVD en 2 voor plaatselijke groeperingen. Bijna veertig procent is van Turkse herkomst, dertig procent van Surinaamse. Ook hebben er vier Belgen zitting in Nederlandse gemeenteraden: in Noord-Brabant en Zeeland. In haar toespraak noemde minister Dales lid zijn van een gemeenteraad 'intellectueel niet eenvoudig'.

Zij beklemtoonde dat ook etnische raadsleden 'voor de hele gemeente' waren gekozen. 'Ik geef u in overweging dat als uw achterban aan u gaat trekken - en u vindt dat zelf niet zo wijs - daartegen weerstand te bieden.' (Foto NRC Handelsblad/ Chris de Jongh)