Bush heeft ontmoeting met Litouwse premier

WASHINGTON, 4 mei - De Amerikaanse president George Bush heeft gisteren een ontmoeting gehad met de Litouwse premier, Kazimiera Prunskiene. Ze kreeg niet de behandeling van een regeringsleider, maar ze mocht bij Bush op bezoek komen omdat ze 'gekozen vertegenwoordiger was van het volk van Litouwen'.

Een limousine stond niet voor haar klaar; lopend door het gras bereikte ze het Witte Huis, waar Bush haar opwachtte. Het was een ingewikkeld diplomatiek probleem. Enerzijds heeft de Amerikaanse regering de bezetting van Litouwen door de Sovjet-Unie nooit erkend, anderzijds erkent Bush de onafhankelijkheidsverklaring niet. Drie kwartier sprak Bush met Prunskiene die haar verontschuldigingen aanbood voor het feit dat de Litouwse president Vytautas Landsbergis het beleid van Bush met 'Munchen' had vergeleken.

Prunskiene vroeg Bush om de onafhankelijkheid van Litouwen te erkennen maar gaf ook mogelijkheden aan om tot een vergelijk te komen met Moskou. Voor Bush was deze redelijkheid geruststellend. Prunskiene vroeg of Bush een bemiddelaarsrol op zich wilde nemen tijdens de topconferentie met Sovjet-president Michail Gorbatsjov eind deze maand. Voor een Congrescommissie had Prunskiene positief gereageerd op een compromis-voorstel van Bonn en Parijs. Tegen 'internationale garanties' voor de erkenning van de Litouwse regering en de territoriale integriteit van het gebied wilde ze wel enkele wetten die voortkwamen uit de onafhankelijkheid opschorten.