Beurs Amsterdam in vriendelijke stemming

ROTTERDAM, 4 mei - Amsterdam was vanochtend vriendelijk gestemd na een hoger Wall Street. Tokio was in verband met een feestdag gesloten.

AMSTERDAM - De favorieten van gisteren Ahold, Unilever en Kon. Olie, wisten hun status vanmorgen op het Damrak te behouden. Unilever voegde nu snel fl.2 aan de koers toe op fl.143,60, terwijl Ahold, gisteren koploper, nog eens fl.1,50 omhoogging naar fl.134,80. Philips bleef in de verdrukking, nu het nieuws van de dramatische winstdaling in het eerste kwartaal overal goed doogedrongen is. Het elektronicafonds, dat zich gistermiddag licht kon herstellen van een steile koersdaling, werd nu fl.0,70 lager verhandeld op fl.32,90. De hele beurs lag er net als Wall Street vriendelijk bij. De stemmingsindex stond dan ook snel een halve punt boven het slot van de voorgaande dag op 116,90. Nationale Nederlanden noteerde exdividend bijna een gulden beter op fl.72,50 en Hunter Douglas, eveneens exdividend, fl.1,60 hoger op fl.104,30. Volmac noteerde tegen het eind van de ochtend een gulden hoger op fl.40. Ook de uitgevers Elsevier en VNU zochten het hogerop. VNU won fl.1,20 op fl.93 en Elsevier fl.1,10 op fl.82,30. Wessanen was eenzelfde bedrag beter op fl.70,20, terwijl CSM fl.1 hoger werd verhandeld op fl.82. Internatio-Muller steeg fl.1,50 naar fl.93,50 en Pakhoed fl.1,30 naar fl.182,50. De staatsfondsen gaven koersstijgingen te zien tot 40 cent. De 9 procent lening 1990 per 2000, waarvan vanochtend een tweede werd aangekondigd, noteerde 100 procent.

Ook elders op de aandelenmarkt was de stemming vriendelijk. Delft Instruments was ex-dividend een rijksdaalder beter op fl.51,50. Nedschroef boekte eenzelfde winst op fl.130,50, terwijl Econosto, die binnenkort tot aandelenspitsing overgaat, fl.5 omhoogschoot naar fl.421. Norit steeg nog eens fl.35 naar fl.1220. VRG werd een gulden duurder op fl.72,50, Flexovit werd fl.1,30 meer waard op fl.95,30 en Grolsch steeg fl.1,70 tot fl.141,70. Nieuwkomer Helvoet op de parallelmarkt kwam via een verlies van twee kwartjes terug op de uitgiftekoers van fl.60. Veel aandelenkoersen kon ook later nog wat aantrekken. Daardoor kwam de stemmingsindex op 117,10 en boekte die een winst van 0,7 punt. Vroeg in de middag stokte de koerstijging.

NEW YORK - De effectenbeurs van Wall Street heeft gisteren wederom een stijging weten te boeken, hoewel het hoogste peil van de dag niet kon worden gehandhaafd. Na een hoogste stand van ongeveer twintig punten boven het slot van woensdag, kwam het Dow Jones-gemiddelde van de dertig industriele fondsen uit op 2696,18 punten, 6,54 punten hoger dan de voorgaande dag. De omzet bedroeg 147 miljoen aandelen tegen 142 miljoen op woensdag.

In tegenstelling tot de voorgaande twee dagen hielden de aandelenkoersen ditmaal gelijke tred met de obligaties, die dan weer omhoog en dan weer omlaag gingen. General Motors zorgde voor een goede stemming onder de beleggers. De winst over het eerste kwartaal is weliswaar sterk gedaald, maar toch viel het resultaat mee. Ook verzekeraar American General, die zichzelf te koop heeft aangebonden na een onvoldoende overnemingsbod, stond in de belangstelling.

De dollar had, omdat de handel wacht op de Amerikaanse werkloosheidscijfers die vandaag bekend worden, geen aanknopingspunten. Tegen het slot van de handel in New York werd fl.1,8920 genoteerd na fl.1,8950 op woensdag. In Amsterdam bedroeg de slotkoers gisteren fl.1,8910.