Banken eisen via rechter meer dan $2 mld van Peru

ROTTERDAM, 4 mei - Een groep internationale banken heeft de hoogst ongebruikelijke stap gezet de regering van Peru in de Verenigde Staten voor de rechter te dagen om terugbetaling af te dwingen van meer dan twee miljard dollar aan schulden. Dat meldt de Financial Times vandaag.

De juridische actie druist in tegen de pogingen van internationale organisaties als het Internationale Monetaire Fonds het internationale schuldenprobleem in goed overleg op te lossen.

Het gaat om elf procedures die bij elkaar, voor zover bekend, financieel de grootste zijn in hun soort. Door staatsbezit te verkopen zou Peru aan de eis kunnen voldoen. Volgens deskundigen wordt het een lange procedure waarin nog vastgesteld moet worden of de Amerikaanse rechter in deze zaak de bevoegde instantie is.

De grootste afzonderlijke procedure onder leiding van de Bank of America betreft een vordering van 1,2 miljard dollar.

De acties komen aan de vooravond van de verkiezingen in Peru waarin Mario Vargas Llosa en Alberto Fujimori om het presidentschap strijden. Enkele van de procederende banken hopen dat ze met de nieuwe Peruaanse regering, die op haar vroegst 28 juli aantreedt, alsnog een akkoord over terugbetaling kunnen bereiken.

De procederende banken zijn onder andere Citibank, Chase Manhattan, Bank of Tokyo, Credit Lyonnais, Manufacturers Hanover Trust, Midland, JP Morgan en Wells Fargo.