ZENDEREN - Twee oorlogsmonumenten in een ...

ZENDEREN - Twee oorlogsmonumenten in een bosgebied bij het Overijsselse dorpje Zenderen, mogen niet wijken voor een vuilnisbelt. Dat stelt het Comite Dodenherdenking Zenderen. Het comite bereidt voor 5 mei een demonstratieve optocht voor. De monumenten staan op de plaatsen waar een verzetsstrijder uit Nijverdal (foto) en een Britse piloot tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gefusilleerd. Zenderen valt onder de gemeente Borne. Deze gemeente heeft geprobeerd te voorkomen dat zij op de bewuste plek een vuilstortplaats zou moeten accepteren. De provincie wees de plek echter aan als vuilnisbelt. Over deze beslissing loopt nog een beroepszaak bij de Raad van State. Als deze procedure niets oplevert, zullen de gedenktekens niet verdwijnen, maar worden verplaatst. Het comite vindt echter dat ze moeten blijven staan op de oorspronkelijk plek. 'Waar bloed is gevloeid hoort geen vuilnis te worden gestort.'

(Foto Sake Elzinga)