Verrassende nederlaag Zuid-Korea

SYDNEY, 3 mei - Na het winnen van het laatste toernooi om Champions Trophy in Frankfurt worden de hockeysters van Zuid-Korea als de favorieten voor de wereldtitel beschouwd. Het was derhalve een grote verrassing dat de nummer twee van de Olympische Spelen van '88 vanmorgen in Sydney zijn tweede WK-wedstrijd met 1-0 van het zwak geachte Nieuw-Zeeland verloor. Beide ploegen komen in dezelfde groep uit als Nederland dat vandaag vrijaf had.

De Koreaanse teammanager Young Jo Park verweet zijn spelers na de 7-0 zege op Spanje Nieuw-Zeeland te hebben onderschat. Hij had echter ook veel kritiek op de scheidsrechters Buckley uit Australie en McDonald uit Schotland. Het enige doelpunt van de wedstrijd kwam voort uit een zeer dubieuze strafbal. Verdedigster Chris Arthur schoot in de 48ste minuut van zeven meter raak. De betere kansen in het veld waren echter ook voor Nieuw-Zeeland. Je Sook You in het Koreaanse doel redde een aantal keren fraai.

De Koreanen wilden na afloop een protest tegen de arbitrage indienen, maar dat is volgens de regels van de FIH niet mogelijk. Nu zullen de Aziaten de WK-organisatie vragen om de twee scheidsrechters in het verdere toernooi geen wedstrijden van Zuid-Korea te laten leiden. Eerder op de dag hadden de Engelsen hun eerste wedstrijd in Sydney ook al via een onterechte strafbal gewonnen (1-0). Dat gebeurde vlak voor tijd. Op die manier leed Argentinie een onverdiende nederlaag.

Voor Nieuw-Zeeland kwam de zege op Zuid-Korea als een complete verrassing. Na afloop werd er ook ruimschoots feest gevierd. De ploeg was na de opmerkelijke vierde plaats bij het WK'86 volledig weggezakt. De laatste resultaten van Nieuw-Zeeland, dat door zijn geisoleerde ligging weinig internationale contacten onderhoudt, waren vijf nederlagen tegen Australie en twee tegen Japan. In de openingswedstrijd van het WK in Sydney verloor het team van coach Pat Barwick in een uitermate slechte wedstrijd van Canada. Zaterdag speelt Nieuw-Zeeland tegen Nederland. Oranje komt morgen uit tegen Spanje.