Stephen Roche nog niet op topniveau, maar wel leider in'Duinkerken'

BOULOGNE-SUR-MER, 3 mei - De Ier Stephen Roche, drie jaar geleden winnaar van de Ronde van Frankrijk, krijgt langzamerhand zijn oude vorm te pakken. Roche voert na de derde etappe van de Vierdaagse van Duinkerken het algemeen klassement aan. Hij heeft een voorsprong van zestien seconden op de Fransman Francois Lemarchand, die gisteren de tweede etappe op zijn naam schreef. Diens landgenoot Thierry Marie, in de namiddag winnaar van een twaalf kilometer lange tijdrit, is op 2.08 derde.

Ex-wereldkampioen Roche geldt nu als voornaamste kanshebber op de eindzege. Roche was overigens op zijn best in de ochtenduren toen hij met Lemarchand uit de hoofdmacht ontsnapte. Het tweetal pakte bijna drie minuten op de rest van het deelnemersveld. Een mislukte poging van de Fransman Bruno Cornillet was aan die machtsgreep vooraf gegaan. Beste Nederlander was Jean-Paul van Poppel, die de sprint van het peloton won (vierde). Lemarchand mocht de tijdrit vertrekken met de roze leiderstrui om de schouders. Dat Roche in de tijdrit 46 seconden moest toegeven op Marie was in feite een teleurstelling. De Ier werd slechts vijfde. Een seconde langzamer was Eddy Schurer, die als zevende werd geklasseerd. In het algemeen klassement is Schurer, negende, tevens beste Nederlander.

Spanje

Miguel Indurain, de grote favoriet voor de eindzege in de Ronde van Spanje, liet zich gisteren voor het eerst zien. In de slotfase van de negende etappe fietste Indurain even voorop in een kopgroepje, licht afgescheiden van het peloton. Het leek hem nog te vroeg om op het vlakke terrein naar Guijuelo toe te slaan. De zege ging verrassend naar de Colombiaan Nestor Mora.

De 192 kilometer lange rit van Caceres naar Guijuelo werd gekenmerkt door vier beklimmingen, maar drie daarvan kwamen niet verder dan de aanduiding 'derde categorie', waardoor de rit zeker niet leek toegesnneden op klimmers uit Colombia. De laatste klim was gesitueerd op zestig kilometer van de eindstreep.

De koers werd gemaakt door Jean-Francois Bernard. Een verjaardag wil voor wielrenners nog wel eens aanleiding zijn voor een flitsende demarrage of een lange vlucht. Bernard had er twee te vieren; zelf werd hij 27 en zijn dochter Chaline werd precies een jaar geleden geboren.

Op de demarrage van Bernard volgde het antwoord van Indurain, de Belg Nico Emonds, de Fransman Philippe Louviot, de Spanjaard Federico Echave en de latere winnaar Mora. De maximale voorsprong bedroeg nimmer meer dan 57 seconden. In het zicht van de finish haalde de hoofdmacht de vluchters terug, waardoor de leidende Spanjaard Julian Gorospe geen enkel gevaar te duchten had.

Luc Suykerbuyk, die vorig jaar als tiende eindigde, maar nu onder meer door stofwisselingsproblemen in de algemene rangschikking niet bij de eerste honderd staat wil zich deze ronde richten op een ritzege. Langzamerhand herstelt hij van zijn lichamelijk ongemak. Over een week zegt de Nederlander zich in staat te achten een ritzege weg te grissen.