Niet alle winkels dicht op Bevrijdingsdag

ROTTERDAM, 3 mei - De detailhandel trekt aanstaande zaterdag niet een lijn waar het gaat om de winkelsluiting bij de viering van de 45ste verjaardag van de bevrijding van de Duitse bezetting.

Grootwinkelbedrijven als Vroom en Dreesmann, Hema, Albert Heijn en de Bijenkorf zullen gesloten zijn. J. van Leeuwen van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel zegt echter dat de markten gewoon door gaan.

Ten aanzien van de kleinere winkels is het beeld onduidelijk. Het Centraal Overleg Detailhandel heeft de werkgevers en werknemers in deze sector geadviseerd de lijn te volgen van de grootwinkelbedrijven.

In 1982 is in de Stichting van de Arbeid, waarin werkgevers en werknemers zijn vertegenwoordigd, afgesproken dat werknemers elk lustrum op bevrijdingsdag vrij zijn met behoud van loon. De afspraak is niet bindend. De Winkelsluitingswet staat winkeliers toe die dag hun winkel te openen. Mr. A. G. Blok, secretaris van het Koninklijk Nederlands Ondernemersverbond (KNOV) verwacht dat de meeste winkeliers zullen sluiten. Het beeld is echter gevarieerd. Blok: 'Enkele branches hebben op zaterdag juist een topdag, zoals de schoenenwinkels, textielbedrijven, tuincentra en autodealers. Die moeten individueel besluiten of ze open gaan of niet.'

Blok verwacht dat de meeste tuincentra en garagebedrijven geopend zijn. Vooral de tuincentra verwachten bij mooi weer extra goede zaken te kunnen doen op Bevrijdingsdag.

Blok adviseert winkeliersgroepen in elk geval een gezamenlijk standpunt in te nemen, zodat er duidelijkheid bestaat voor de consument. 'Bij het advies de winkels te sluiten maken we een uitzondering voor die winkels waar de openstelling past in de verschillende bevrijdingsfestiviteiten. In de meeste gemeenten hebben de winkeliers in de plaatselijke krant wel aangegeven wat ze doen', zegt Blok.