Jacob Heijn Holding biedt 500 miljoen voor MHV

AMSTERDAM, 3 mei - De financiers die zich hebben verenigd in de Jacob Heijn Holding willen een bod uitbrengen op de beursgenoteerde beleggingsmaatschappij MHV. Het bod bedraagt 50 gulden per aandeel.

Directie en commissarissen van MHV hebben inmiddels met het bod ingestemd. Dat heeft Jacob Heijn Holding gisteren bevestigd.

Met het bod is een totaalbedrag van 500 miljoen gulden gemoeid. Het bedrag wordt bijeengebracht door Jacob Heijn Holding waarin zich volgens C. J. de Bruin, die als vertegenwoordiger van deze groep optreedt, een aantal leden van de familie Heijn heeft verenigd. Met het detailhandelsconcern Ahold en de hierbij betrokken tak van de familie heeft Jacob Heijn niets van doen, aldus De Bruin.

Niet bekend

De Bruin is niet alleen betrokken bij Jacob Heijn Holding, maar tevens voorzitter van de raad van commissarissen van MHV. Bij het besluit met het bod in te stemmen heeft hij volgens eigen zeggen niet meegestemd. 'Op deze basis lijkt me dat voor de aandeelhouders het meest faire', aldus De Bruin. De Vereniging van effectenbezitters (VEB) noemt het bod op MHV 'zeer redelijk'.

De VEB heeft weinig problemen met de dubbele rol van De Bruin. 'Er wordt hier tenminste, anders dan bij Macintosh, een openbaar bod gedaan en men is bereid een forse prijs te betalen', aldus een woordvoerder.

Als het bod slaagt zal MHV in de huidige vorm voort blijven bestaan, zegt De Bruin. MHV legt zich sinds enige tijd toe op beleggingen ondermeer in onroerend goed en durfkapitaal. Belangrijkste belegging vormt de Westduitse textielwinkelketen Orsay Boutiquen.

Volgens De Bruin is het voor MHV beter niet langer op de beurs genoteerd te staan. Een beroep op de kapitaalmarkt voor nieuw vermogen is volgens hem niet nodig. Bovendien zou de beleggingsmaatschappij hinder ondervinden van het verstrekken van informatie en andere procedures die aan een notering vastzitten.

MHV behaalde het afgelopen jaar een winst van ruim 23 miljoen gulden. De omzet bedroeg 223 miljoen gulden. De jaarcijfers over 1989 zijn nog niet bekend.