Incidenten op en om het veld ontsieren finale UEFA Cup

ROTTERDAM, 3 mei - De kans dat Juventus de UEFA-cup misloopt is na de eerste finalewedstrijd van het Europese bekertoernooi tegen Fiorentina klein. De Turijnse club, die eerder dit seizoen de 'Coppa Italia' veroverde door AC Milan te vernederen, won gisteren thuis in het Stadio Comunale met 3-1 van het team uit Florence.

De wedstrijd in Turijn werd ontsierd door een groot aantal overtredingen op het veld en vechtpartijen op de tribunes. Binnen de Italiaanse stadions spelen zich zelden rellen af omdat de vele supportersverenigingen die de clubs kennen streng balloteren en snel royeren. De kans dat recidivisten onder de 'tifosi' de supportersvakken bevolken is daardoor klein. Alleen buiten willen de gemoederen hoog oplaaien. Rondom de stadions is daarom altijd vergeleken bij bijvoorbeeld Nederland een indrukwekkende politiemacht met zwaar geschut en pantserwagens op de been.

De rellen die gisteren op de tribune ontstonden, werden snel door de politie de kop ingedrukt. Een grote plaag vormt in Italie het vuurwerk dat veelvuldig wordt afgestoken. Vooralsnog laat de Italiaanse bond dat toe. De UEFA is een andere mening toegedaan en strafte daarom bijvoorbeeld Fiorentina naar aanleiding van het vuurwerk dat tijdens de halve finale tegen Werder Bremen op het veld werd gegooid. Fiorentina mag de tweede finalewedstrijd daarom niet in Florence spelen.

Emoties

De verhitte gemoederen werden in de hand gewerkt door de arbitrage van de Spanjaard Soriano Aladren, die het tweede doelpunt van Juventus durfde goed te keuren nadat Casiraghi duidelijk Fiorentina-verdediger Pin wegduwde. De Florentijnse spelers kon hun emoties niet bedwingen en uitten hun woede door Juventus te provoceren. 'La viola', het team van de drie graven Pontello, haalde daarmee alleen zichzelf uit het spel. Doelman Landucci tastte tot overmaat van ramp mis op een stuitende bal na een afstandschot Juventus-international De Agostini, waardoor de stand op 3-1 kwam.

Juventus kwam vroeg op een 1-0 voorsprong. Al na drie minuten profiteerde verdediger Galia van een voorzet van Schillaci van de slechte organisatie bij Fiorentina. Na tien minuten maakte Buso gelijk. De 20-jarige aanvaller kopte vallend in na een voorzet van Di Chiara, 1-1. Fiorentina bleef aanvallen en kreeg kansen. De beste was voor Roberto Baggio. De 23-jarige international, die volgend seizoen waarschijnlijk zeker bij Juventus speelt, was alleen voor doelman Tacconi echter niet koelbloedig genoeg. In andere situaties gold hetzelfde voor Nappi en Di Chiara. Fiorentina was tegen de nummer vier van de serie A vooral sterker op het middenveld.

Hassler

Bij Juventus ligt de zwakte vooral in het middenveld. Vandaar ook de belangstelling voor Baggio en het aankopen van de Westduitser Hassler. Zavarov heeft in Turijn al min of meer afgedaan. De voetballer uit de Sovjet-Unie zat gisteren op de bank. Voor de Portugees Rui Barros was nog wel een basisplaats weggelegd. Ook hij dient echter te vertrekken.'La vecchia signora' (de oude dame), zoals Juventus wordt genoemd, zal zich volgend jaar zonder twijfel meer op de aanval richten. De nieuwe trainer Maifredi (opvolger van Zoff) maakte bij Bologna indruk door een offensieve spelstijl te hanteren. Met de twee bekers lijkt de Turijnse club op de weg terug naar grote tijden. De ploeg won sinds lang geen internationale prijs. In 1985 was de Europa Cup voor landskampioenen het laatste succes. De finale tegen Liverpool werd overschaduwd door de ramp in het Heizel-stadion, waarbij 39 doden vielen.