Geldloper in City van 292 miljoen pond beroofd

LONDEN, 3 mei - Nog tijdig voor de invoering van een elektronisch betalingssysteem later dit jaar is een overvaller in de Londense City er gisteren in geslaagd een geldloper het historische bedrag van 291,9 miljoen pond afhandig te maken. Mr John Goddard, bijna 60 jaar oud, deed gistermorgen zijn vaste route van Sheppards valutahandel (moneybrokers) door de City en werd gegrepen door een man met een mes, die hem in een nauw steegje beroofde van zijn aktetas. Daarin zaten waardepapieren aan toonder in de vorm van Treasury Bills en deposito-certificaten. Na de overval ging er dan ook ogenblikkelijk een waarschuwing uit aan alle centrale banken ter wereld, dat op de papieren onder geen voorwaarde moet worden uitbetaald. Eenzelfde mededeling lichtte rood op op de schermen van effectenhandelaren in de City.

Met te verwachten understatement zei de Bank of England: 'Wij nemen dit heel ernstig. Het is een enorme hoeveelheid geld.' De politie heeft een geconstrueerd portret van de overvaller rondgeseind. Volgens de Bank of England is de kans heel klein dat hij van de waardepapieren kan profiteren. 'Degene die ze bij een bank aanbiedt ter verzilvering moet kunnen bewijzen dat hij er recht op heeft.'

Een directielid van Sheppard, David White, hoopt ook nog dat de omvang van de afzonderlijke papieren het innen zal bemoeilijken. De meeste obligaties hadden een waarde van 1 miljoen pond elk, met uitzondering van 11 met een waarde van een half miljoen elk en vier met een waarde van 100.000 pond. Meer dan honderd geldlopers verkeren dagelijks in dezelfde positie als de ongelukkige John Goddard. Ze beschrijven routes tussen banken en andere financiele instellingen om stukken papier af te leveren die meestal zonder directe waarde zijn voor iemand voor wie ze niet bestemd zijn. De Bank of England voert later dit jaar een vorm van elektronisch bankieren in, waardoor hun rol zo goed als uitgespeeld raakt.

    • Hieke Jippes