Er is weer een Cavern Club

De Beatles zijn weer eens terug van nooit weggeweest. Nog steeds komen er nieuwe fans op de legendarische popgroep uit Liverpool af. In het Engelse fanclubblad is anno 1990 doodleuk de advertentie te lezen: 17-jarig meisje, sinds kort Beatle-fan, zoekt leuke bijzondere dingen die met de Beatles te maken hebben.

De groep is hard op weg klassiek te worden, getuige ook initiatieven als de John en Yoko Suite in het Hilton Hotel in Amsterdam en een museum over de Beatles in Liverpool, dat gisteren officieel is geopend. 1990 is dusniet het slechtste jaar om fan te worden. Er zijn drie belangrijke aanleidingen voor festiviteiten gevonden: John Lennon is vijftig jaar geleden geboren, de Beatles zijn twintig jaar uit elkaar en John Lennon werd tien jaar geleden vermoord. Vanaf vandaag is het Beatlesmuseum in Liverpool voor het publiek toegankelijk. Onder de naam 'The Beatles Story' is in de kelders van het Britannia Paviljoen in het Albert Dock een permanente expositie ingericht. Twee jaar intensieve voorbereiding van de Liverpudlian Mike Byrne hebben tot het nieuwe museum geleid. Byrne heeft financiele steun gekregen van het Wembley Stadion, waarvan de directeur Brian Woolfson, afkomstig is uit Liverpool. In het museum is onder meer delegendarische Cavern Club nagebouwd, de plaats waar de Beatles hun eerste roem vergaarden en waar ze 'ontdekt' zijn. De toegangsprijs is slechts twee pond. Een eerdere poging om een permanente expositie, gewijd aan de Beatles op te zetten in Liverpool (Beatle City complex) is enkele jaren geleden mislukt. Liverpool verwacht aanstaand weekend ook een stroombezoekers voor het John Lennon herdenkingsconcert met sterren als Lou Reed, B. B. King, Joe Cocker, Dave Edmunds en Cindy Lauper, die elk een Beatle-song zullen vertolken. Daarnaast is er zaterdag de eendaagse John Lennon Convention in het Adelphi Hotel. Komend weekend zullen belangstellenden ook een twee uur durende busexcursie (voor vier pond per persoon) kunnen maken onder het motto 'Lennon's Liverpool'.

Op de conventie zijn prominenten aanwezig als Alistair Taylor (voormalig manager bij Apple), Uncle Charlie Lennon, Alan Williams (eerste manager van de Beatles), Ray Coleman (Lennonbiograaf) en Mr Pobjoy (hoofd van Lennons school). Op 25 en 26 augustus is in Liverpool de Internationa lBeatles Convention. Voor boekingen en meer informatie daarover, kunt u schrijven naar Cavern City Tours Limited, 4th floor, 31 Mathew Street, Liverpool L2 6RE of nummer 09-44512369091 bellen. Museum 'The Beatles Story', Britannia Pavilion, Albert Dock. Dag. 10-18u. Tel. 09-44517091963.

    • Lucas Ligtenberg