'Enschede' wil geen sociaal plan

ENSCHEDE, 3 mei - De directie van Spinnerij Enschede BV is niet bereid voor de 220 werknemers van de vorige week failliet gegane fabriek, een sociaal plan op te stellen. Dat zei directeur en commissaris J. B. Wolters vanochtend vlak voor dat hij het overleg met de bonden in ging.

Werknemers houden sinds gisteren de spinnerij bezet en eisen onderzoek naar mogelijkheden van voortzetting van het bedrijf en willen in het geval van een definitieve sluiting een behoorlijk sociaal plan.

Vorige week werd tot verrassing van het personeel het faillissement aangevraagd voor de Enschedese vestiging van Spinnerij Nederland, die nog drie andere vestigingen in de regio heeft.

Volgens Wolters kan het faillissement voor het personeel niet als een verrassing zijn gekomen: 'Iedereen weet dat het in deze branche zeer slecht gaat, zeker hier in Enschede waar met een zogenoemde driecilinderspinnerij garen wordt gemaakt voor blousses. Langer doorgaan zou onverantwoord zijn.' Wolters is hooguit bereid individuele probleemgevallen een financiele handreiking te bieden. Maar verder wil hij niet gaan. 'Ik ben tot niets verplicht.'