Buenos Aires levert ex-nazi uit aan Bonn

BUENOS AIRES, 3 mei - Argentinie heeft gisteren de 78-jarige voormalige Duitse oorlogsmisdadiger Joseph Schwammberger aan de Bondsrepubliek uitgeleverd. Schwammberger werd gisteravond met een Lufthansa-vliegtuig naar Frankfurt gebracht. Hij werd vergezeld door een arts, zijn advocaat en een Westduitse Interpol-agent.

Sinds het bestaan van Schwammberger in Argentinie tweeeneenhalf jaar geleden werd ontdekt heeft de voormalige nazi zich tot aan de hoogste Argentijnse rechtsinstantie verzet tegen uitlevering aan de Bondsrepubliek. Bonn beschuldigt de man ervan in de Tweede Wereldoorlog als lid van een SS-commando verantwoordelijk te zijn geweest voor de dood van duizenden, vooral joodse gevangenen in de Poolse kampen Przemysl en Mielec. Volgens getuigenissen van overlevenden zou Schwammberger gevangenen hebben uitgehongerd, door honden hebben laten verscheuren en levend in het vuur hebben gegooid.

Schwammberger heeft zich tot nu toe niet publiekelijk uitgelaten over de beschuldigingen. Een woordvoerder van de Westduitse ambassade in Buenos Aires zei dat hij direct zal worden overgebracht naar Stuttgart, waar hij in handen van een rechter zal worden gesteld. Rabbijn Marvin Hier van het Simon Wiesenthalcentrum in Los Angeles zei desgevraagd dat met de uitlevering van Schwammberger nu eens niet een 'administrateur' van de Holocaust is gepakt, maar 'iemand die direct deelnam, iemand die zijn mouwen opstroopte en elke dag bloed aan zijn handen kreeg'.