Beurs kalm na daling Philips met 12 procent

ROTTERDAM, 3 mei - De aandelenbeurs in Amsterdam bleef rustig onder de koersval van Philips. Wall Street steeg, Tokio was gesloten.

AMSTERDAM - Na DAF eerder deze week heeft Philips vanochtend de aandacht getrokken met de publikatie van slechte cijfers over het eerste kwartaal. De 'normale' nettowinst bleek te zijn weggezakt van fl.223 miljoen naar fl.6 miljoen. De koers van het elektronicaconcern duikelde dan ook snel van fl.37,70 naar fl.f 32,50. De forse winstval kwam echter niet voor iedereen als een volslagen verrassing. De voorgaande dagen was de beurs al terughoudend geweest en had men al rekening gehouden met lagere winstcijfers. De koers van fl.32,50 bleek voorlopig ook het diepste punt, want daarna trad een aarzelend, licht herstel in. Rond het middaguur stond Philips op fl.33,20. De andere internationals waren vanochtend beter gestemd. De grootste winst was weggelegd voor Unilever, die ex-dividend in feite een gulden beter was op fl.140,20. Heel goed lag Ahold onder invloed van de positieve bijstelling van de winstverwachting. Ex-dividend kwam er per saldo fl.f 4,50 bij de koers op fl.130,70. DAF kon zich nog eens fl.1,20 verder herstellen tot fl.29,20. De rest van de hoofdfondsen gaf maar lichte koerswijzigingen te zien. Fondsen met een ex-uitkeringskoers zoals ABN en Stork verwerkten de uitkeringen nagenoeg volgens de regels in de koers. De stemmingsindex vertoonde laat in de ochtend een daling van 0,3 punt op 115,5. De obligatiemarkt was nagenoeg prijshoudend gestemd.

De Boer Winkelbedrijven volgde 'grote broer' Ahold met fl.2 naar boven op fl.68. Hetzelfde gebeurde ten opzichte van Unilever met Nutricia, die fl.1,50 duurder werd op fl.88,50. De forse groei bij Infotheek in het eerste kwartaal leverde fl.1,10 winst op bij een notering van fl.29,60. Grontmij schoof fl.5 omhoog naar fl.200 en Kas-Associatie een rijksdaalder naar fl.43,50. Ondanks het feit dat Inter/View uit de rode cijfers is, moest het marktonderzoeksbureau twee kwartjes terug naar fl.7. Dat werd veroorzaakt door de terughoudendheid over de naaste toekomst. Rood Testhouse verloor 80 cent op fl.16,10. Veel aandelenfondsen trokken in de loop van de handel licht aan. Het gevolg was dat de stemmingsindex rond het middaguur terug was op het slotniveau van de voorgaande dag, 115,8.

NEW YORK - Evenals op dinsdag hebben de aandelenkoersen op Wall Street zich gisteren weinig aangetrokken van de obligaties. Het Dow Jones-gemiddelde steeg met 20,72 punten en sloot op 2689,64 punten. De omzet kwam uit op 142 miljoen aandelen na een omzet van 150 miljoen op dinsdag. Er was gisteren belangstelling voor een reeks van fondsen, maar toch was het aantal fondsen dat steeg niet veel groter dan het aantal dat daalde.

De aanvankelijke stijging op Wall Street werd ingegeven door de economische barometer van de VS. Die steeg in maart 0,9 procent en kwam daarmee hoger uit dan was verwacht. Toen later de verliezen op de obligatiemarkt kleiner werden kreeg de stijging bij de aandelen meer vaart. De handelaren voelden zich verder geruggesteund door de periodieke publicatie van de Fed, het stelsel van de Amerikaanse centrale banken. Daarin stond wederom dat de Amerikaanse economie traag, maar gestaag groeit.

Het ministerie van financien maakte bekend volgende week voor 30,5 miljard aan nieuw staatspapier uit te geven. Bij deze driemaandelijkse veiling zal ter waarde van 10,5 miljard dollar aan driejaars papier wirden geveild, voor 10 miljard dollar aan driejaars papier en 10 miljard dollar aan 30 jarige statsobligaties. Het rendement op deze 30-jarige staatsobligaties was gisteren 9,03 procent. Op 10 juli komt er een veiling voor de Resolution Funding Corp. dat de in problemen geraakte spaarbanken financiert.

De dollar noteerde in New York tegen het einde van de handel fl.1,8950 en was daarmee wat hoger dan het slot in Amsterdam, dat fl.1,8935 bedroeg. Dinsdag stond de dollar in New York bij het sluiten van de markt op fl.1,8895.