VS dreigen Salvador met inhouden geld

WASHINGTON/SAN SALVADOR, 2 mei - De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, heeft gisteren in het Congres gewaarschuwd dat de Amerikaanse hulp aan El Salvador zal worden verminderd als er geen voortgang komt in het onderzoek naar de moord op zes jezuietenpriesters en twee vrouwen vorig jaar november in San Salvador. Een maandag door het Huis van Afgevaardigden uitgebracht rapport meldt dat er sinds januari geen schot meer in het onderzoek zit.

Baker getuigde voor een commissie van de Senaat die zich bezighoudt met het toekennen van geldelijke steun aan het buitenland. De commissie voor buitenlandse betrekkingen van de Senaat heeft al aanbevolen de Amerikaanse hulp aan El Salvador te halveren of geheel stop te zetten indien het onderzoek naar de moorden niet professioneel of compleet gebeurt. Het Middenamerikaanse land ontvangt Amerikaanse hulp ter waarde van meer dan een miljoen dollar per dag.

In San Salvador heeft een regeringswoordvoerder inmiddels laten weten 'dat president Alfredo Cristiani hoopt dat er binnen een periode van negentig dagen een zaak voor de rechtbank kan komen'.

Acht militairen zijn aangehouden in verband met de moord op de zes priesters en de twee vrouwen, maar het Huis van Afgevaardigden in Washington meent dat beter moet worden gekeken naar de mogelijke rol die andere hoge officieren bij de moord hebben gespeeld.