'Voor Duitse eenheid een vakbeweging'

BONN, 2 mei - Nog voordat de Duitse staatkundige eenheid, waarschijnlijk tegen eind 1991, een feit is moet in heel Duitsland een verenigde vrije vakbeweging zijn ontstaan. Dit zei Ernst Breit, voorzitter van de Westduitse overkoepelende vakbond DGB, in zijn 1-mei-toespraak tot circa 60.000 Oost- en Westberlijners. Breit waarschuwde gisteren in zijn rede voor het oude gebouw van de Rijksdag in West-Berlijn 'menige ondernemer en politicus' in de Bondsrepubliek voor dagdromen over de DDR als lage-lonenland met zwakke vakbonden en een beperkt stelsel van sociale zekerheid. De DGB en zijn aangesloten bonden, aldus Breit, zullen ervoor vechten dat in de DDR en in een verenigd Duitsland medezeggenschap en onderhandelingsvrijheid voor vakbonden, bescherming tegen ontslag en een goed sociaal-zekerheidsstelsel gewaarborgd zijn.

Bovendien is een doelstelling van de vakbeweging volgens Breit dat in een verenigd Duitsland de nu in de Bondsrepubliek bestaande wettelijke mogelijkheid voor werkgevers wordt afgeschaft om in veel gevallen actievoerende werknemers uit te sluiten of te ontslaan.

Op veel andere plaatsen lieten Westduitse vakbondswoordvoerders zich in gelijke zin uit ten gunste van behoud van het 'sociale karakter van de DDR', en tevens, zoals de voorzitster van de vervoersbond het zei, tegen Westduitse loonoffers voor de Duitse eenheid zolang de voorgenomen belastingverlaging doorgaat en/of er niet zeer ingrijpend is gesnoeid op de defensiebegroting van Bonn.

Vele 1-mei-bijeenkomsten stonden voor SPD-politici en de vakbeweging in het teken van de eis van de metaalvakbond, de IG Metall, om in een nieuwe CAO de 35-urige werkweek vast te leggen. Sinds begin deze week worden daarvoor waarschuwingsstakingen gehouden. In Hannover zei de voorzitter van de IG Metall, Steinkuhler, gisteren dat hij alleen een nieuwe CAO zal accepteren waarin de 35 uur 'zwart op wit is vastgelegd'.