Verhoeven maakt in Rusland miljoenenfilm

AMSTERDAM, 2 mei - De Nederlandse regisseur Paul Verhoeven gaat volgend jaar in de Sovjet-Unie de film 900 Days: The Siege of Leningrad regisseren. De in Hollywood gevestigde Italiaanse producent Alberto Grimaldi maakte dit in het Amerikaanse blad Variety bekend. De film met een budget van meer dan 50 miljoen dollar, waarvan een gedeelte in natura wordt bijgedragen door de Sovjet-firma Soyuzkinoservice, zal geheel op lokatie in Leningrad worden opgenomen.

Officieel is deze film over het beleg van Leningrad tijdens de Tweede Wereldoorlog gebaseerd op een boek van Harrison E. Salisbury. De aankondiging maakt geen vermelding van eerdere plannen van de vorig jaar overleden regisseur Sergio Leone, die lange tijd werkte aan de voorbereidingen van het mammoetproject en ook al toestemming van de Sovjet-autoriteiten had verkregen.

Paul Verhoeven, Nederlands meest succesvolle filmmaker, heeft al twee Hollywoodfilms voltooid: Robocop in 1988 en de komende zomer uit te brengen science fiction-film Total Recall. Grimaldi produceerde onder meer Bertolucci's Last Tango in Paris, Fellini's Satyricon en Casanova, verschillende films van Pasolini en spaghetti-westerns van Leone.