Tegenvallers

Na Nedlloyd en Akzo moet de beurs nu bij Daf Trucks opnieuw een tegenvaller incasseren. Dat de afzet bij Daf tegenzat was al bekend, maar dat de tegenvallende markt voor pakweg 100 miljoen gulden doorwerkt in de resultaten van de vrachtwagenfabrikant had geen van de beleggers, die twee weken geleden nog door Daf op de lunch waren genood, kunnen bevroeden.

Voordat gisteren de notering werd opgeschort, was de koers van Daf trucks al gezakt tot 33,30 gulden en viel deze vanochtend nog bijna twintig procent.

Nu wijst iedereen, met de introductieprijs van 47 gulden vorig jaar nog vers in het achterhoofd, beschuldigend in de richting van de Amro Bank die de onderneming op dat 'te hoge' niveau naar de beurs bracht, maar dat is een beetje flauw. Een bank werkt bij een beursintroductie voor de verkopende partij, al betaalt de onderneming de rekening, zo is bekend.

Ten tijde van de introductie wist iedereen dat de bestaande aandeelhouders van hun stukken afwilden. Zij vonden 47 gulden blijkbaar een goede prijs om te verkopen. Veel institutionele beleggers daarentegen meenden dat 47 gulden ook de goede prijs was om te kopen, ja sommige oefenden zelfs enige druk uit om op dat niveau aan hun dividendbelastingvrije belang in de onderneming van vijf procent te komen. Zij

nden dus zelf deskundig genoeg te zijn om te beoordelen hoe conjunctuurgevoelig Daf is. De naar schatting 70.000 particulieren die aandeelhouder in Daf zijn geworden, kunnen weer eens leren dat beursintroductie - het moment waarop de ingewijden verkopen - hoogst zelden het beste moment is om aandelen aan te schaffen.

Ahold

Aholds pan-europese samenwerking begint, nu de Duitse markt moet worden bestreken met een partner die qua omzet net even groter is dan Ahold-dochter Schuitema, steeds minder overtuigingskracht uit te stralen.

De detailhandelsketens willen op Europees niveau samen die projecten aanpakken die voor elk apart niet te betalen zijn, zeggen ze. Dat argument kan opgaan voor fabrikanten van chips of vliegtuigen. Maar de grootste investeringen voor winkeliers zitten nog steeds in hun bedrijfspanden, al staan die niet meer op de balans. En op de onroerend goed markt wil men hooguit met banken en andere financiers samenwerken.

Misschien dat de pan-europese kruideniers vooral samen willen optrekken om als inkopers een grotere vuist te kunnen maken, maar dat niet al te hardop zeggen om ingrijpen van de kartelautoriteiten in de EG te voorkomen. Omdat het aantal Europese inkoopcombinaties zo snel toeneemt - ook De Boer Winkelbedrijven vond onlangs een Duitse partner - hebben de Unilevers, Nestle's en BSN's daar niet heel veel van te duchten.

Internatio

Internatio-Muller is een van de weinige echte conglomeraten die nog op de Amsterdamse beurs zijn genoteerd. Bij een koers van 4,5 maal de kasstroom (even hoog als bij de claimemissie) kan de directie in deze tijden van concentratie op kernactiviteiten ook op een met 18,5 procent uitgebreid aantal aandelen niet al te rustig slapen.

Geen wonder dat berichten opduiken dat bedrijfsonderdelen varierend van de farmaceutische handel Interpharm tot het 40 procent belang in Frans Swarttouw op de nominatie staan om verkocht te worden.