Senaat VS wil uitstel handelsverdrag USSR

WASHINGTON, 2 mei - De Amerikaanse Senaat heeft gisteren protest aangetekend tegen een voorgenomen handelsverdrag tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie.

Dit verdrag, dat onder andere auteursrechten, handelscontacten en bepalingen tegen dumping bevat, zou tijdens de topontmoeting tussen president Bush en president Gorbatsjov eind deze maand worden getekend.

Het handelsverdrag is een voorfase tot verlening van de status van meestbegunstigde aan Moskou. Die status volgt op liberalisering van de emigratiewet in het Sovjet-parlement.

Vorige week donderdag kondigde de Amerikaanse onderhandelaar in Parijs aan dat de besprekingen over dit handelsverdrag vrijwel zijn afgerond. Tot op het laatste moment was onzeker of deze onderhandelingen doorgingen. Bush besloot geen maatregelen te treffen tegen Gorbatsjov in verband met de kwestie Litouwen.

Met een ruime meerderheid van 73 stemmen tegen 24 heeft de Senaat in een resolutie erop aan gedrongen om het ondertekenen van het handelsakkoord uit te stellen tot de Sovjet-boycot tegen Litouwen is afgelopen. De vlotte actie van de Senaat is opmerkelijk omdat het Huis van Afgevaardigden, met minder stem in buitenlandse zaken, meestal geneigd is dergelijke strijdpunten sneller en feller dan de Senaat aan te pakken.

Tijdens een hoorzitting voor de Senaat verklaarde de minister van buitenlandse zaken, James Baker, dat er uitgebreid overleg was met de Sovjet-Unie en dat er zeker ook druk werd uitgeoefend. 'Ik denk dat de president beter in de gelegenheid is om uit te maken wat wel of niet beter is op de lange termijn voor de betrekkingen met de Sovjet-Unie', sprak hij geergerd.

Pag.9: Hoofdartikel