Philips neemt belang van 25 procent in Bang en Olufsen

EINDHOVEN, 2 mei - Philips neemt een belang van 25 procent in het Deense bedrijf Bang en Olufsen, producent van exclusieve beeld- en geluidsapparatuur. Die minderheidsdeelneming is onderdeel van een verdergaande samenwerking tussen beide firma's.

Bang en Olufsen blijft een volledig zelfstandig bedrijf. Philips krijgt geen vertegenwoordigers in de directie of de raad van commissarissen. Ook handhaaft de Deense maatschappij haar eigen distributiekanalen.

De krachtenbundeling moet ertoe leiden dat Bang en Olufsen toegang krijgt tot de nieuwste technologie en gebruik maakt van de meest geavanceerde Philips-componenten, aldus een verklaring van beide bedrijven. Daar staat tegenover dat Philips van Bang en Olufsen hoopt te leren hoe je exclusieve produkten aan de man moet brengen. Over de samenwerking op het gebied van technologie, inkoop, componenten en verkoop zullen voor oktober nadere afspraken worden gemaakt.

Bang en Olufsen heeft onlangs aangekondigd dat de huidige onderneming wordt omgevormd tot een houdstermaatschappij. Verkoop en produktie van beeld- en geluidsapparatuur worden ondergebracht in een nieuw dochterbedrijf, waarvan de houdstermaatschappij voor driekwart eigenaar wordt en Philips voor 25 procent. Dat bedrijf had in het boekjaar '88-'89 een omzet van circa 550 miljoen gulden. Een ander dochterbedrijf, dat zich richt op telecommunicatieapparatuur, blijft buiten de samenwerking met Philips. Die firma had vorig boekjaar een omzet van ongeveer 50 miljoen gulden.

Met de deelneming versterkt Philips zijn greep op de Europese consumentenelektronica-industrie. Europa's grootste fabrikant van consumentenelektronica heeft ook al een belang van 31,6 procent in het Westduitse Grundig. Bij Grundig dat in het laatste boekjaar een nettowinst haalde van ruim 160 miljoen gulden bij een omzet van bijna 4 miljard gulden, levert Philips ook de presidentdirecteur.

Bang en Olufsen boekte vorig jaar een magere winst voor belasting van 10,5 miljoen gulden. Dat was altijd nog beter dan een jaar daarvoor toen een verlies van bijna 5 miljoen gulden werd geleden. Voor het lopende boekjaar dat op 31 mei sluit, wordt een verdere resultaatverbetering verwacht. Bij het Deense bedrijf werken ruim 3300 mensen. Groot-Brittanie en de Verenigde Staten zijn de belangrijkste afzetmarkten voor Bang en Olufsen.

De Deense onderneming heeft zich twee jaar geleden volledig ingedekt tegen een vijandige overneming. De meerderheid van de aandelen die aan de beurs van Kopenhagen worden verhandeld, is in handen van veertig familie-aandeelhouders en vijf Deense pensioenfondsen. Familie-aandeelhouders die hun bezit van de hand willen doen, zijn verplicht de aandelen eerst te koop aan te bieden aan een van de fondsen.

Philips is al toeleverancier van de onderneming sinds de ingenieurs Peter Bang en Svend Olufsen 65 jaar geleden op een zolder in het West-Deense plaatsje Struer met hun bedrijfje begonnen. Sindsdien heeft Bang en Olufsen zich grote faam verworven als ontwerper van stijlvolle, geintegreerde beeld- en geluidssystemen voor mensen met een goedgevulde beurs. In 1978 hield het Museum of Modern Art in New York een speciale tentoonstelling van B en O-apparatuur.