Martinair boekt winst van 38 mln

SCHIPHOL, 2 mei - Martinair Holland heeft het boekjaar 1989 afgesloten met een nettowinst van 38,1 miljoen gulden. Dat is een marginale winstgroei ten opzichte van 1988, toen de luchtvaartmaatschappij 38 miljoen gulden winst boekte, exclusief boekwinst op verkochte vliegtuigen van 26 miljoen gulden.

Martinair heeft vorig jaar geen vliegtuigen van de hand gedaan en daardoor geen bijzondere baten gehad. De totale omzet nam toe van 591 miljoen gulden tot 674 miljoen gulden.

Volgens de directie zal het 'een grote inspanning' vergen om dit jaar het exploitatieresultaat van 1989 te evenaren. De ontwikkeling van de nu zeer hoge brandstofkosten zijn onzeker, het vakantievervoer naar de Middellandse Zee staat sterk onder druk, terwijl op de transatlantische route de concurrentie hevig is. De chartermarkt zakte vorig jaar in, vooral de belangstelling voor Spaanse bestemmingen daalde drastisch. Per saldo zag Martinair het aantal vervoerderetourpassagiers in de zomer en winter dalen van 472.000 in 1988 tot 466.000. Volgens directie-voorzitter J. M. Schroder zijn de huidige stoeltarieven 'belachelijk laag', door overcapaciteit op de Nederlandse markt en door de druk van de reisorganisaties.