Hoofdrol knechten in Ronde van Spanje

MERIDA, 2 mei - In de Ronde van Spanje gedoogden de groten gisteren dat een groep van dertien renners 150 kilometer voorop bleef en in Merida om de dagzege streed. Die was voor Atle Pedersen uit de PDM-ploeg van Jan Gisbers. De 25-jarige Noor was in de sprint sneller dan de Italiaan Scirea en de Spanjaard Sanchez. Het was de eerste overwinning van Pedersen bij de professionals, waarvan hij sinds 1989 deel uitmaakt. Julian Gorospe behield de leiderstrui.

Na 49 kilometer was de groep van dertien op pad gegaan. Klassementsleider Gorospe en zijn ploeggenoten Delgado en Indurain knepen een oogje dicht. Gevaarlijke concurrenten waren nauwelijks in de vluchtersgroep te vinden. Pas 50 kilometer voor het einde toen de voorsprong van de leiders 10,50 minuten bedroeg ging de ploeg van Delgado tot actie over. Op dat moment was de Fransman Denis Roux de nieuwe leider, want hij had slechts een achterstand van 7.32. De voorsprong slonk tot 4,45 en de eerste plaats bleef in handen van Gorospe, die niet meer en minder is dan een vooruitgeschoven pion om Indurain voorlopig in de luwte te houden. De winnaar van Parijs-Nice is de kopman van zijn ploeg. Zelfs Delgado offert zich op voor de jonge Bask, die in de Ronde van Frankrijk als eerste luitenant zal optreden van Delgado.

Niet bekend

Frankfurt

Thomas Wegmuller, ploegmaat van Adri van der Poel, heeft twee dagen na zijn overwinning in de Ronde van de Noordwest Zwitserland een tweede triomf toe aan zijn erelijst van dit wielerjaar toegevoegd. Hij finishte in de Duitse klassieker Rundum den Henninger Turm veertig voor de Belg Jan Wijnants en Peter Winnen, die aan een voor zijn doen opmerkelijk voorseizoen bezig is.

De wedstrijd werd gekenmerkt door een lauw koersverloop. Het enige vermeldenswaardige feit was een 80 kilometer lange solo van de Amerikaan John Tomac door het Taunusgebergte. Twintig kilometer voor het einde viel de beslissing. Een groep van acht renners maakte zich los van het peloton. Onder hen Wegmuller, die binnen de stadsgrenzen van Frankfurt op avontuur ging. Zijn medevluchters, onder wie Peter Winnen (3e) en Frans Maassen (9e), zagen hem pas terug op het erepodium.

Johan Museeuw won gisteren de eerste etappe van de Vierdaagse van Duinkerken. Hij versloeg in de eindsprint Urs Freuler uit de ploeg van Peter Post en de Sovjet Tsjabalkine. Jelle Nijdam en Eric Vanderaerden uit het team van Jan Raas mengden zich ook in de strijd om de eerste plaats. Zij kwamen niet verder dan de vijfde en zesde plaats.