Heerser van Abu Dhabi neemt bank BCCI over

ROTTERDAM, 2 mei - De in Luxemburg gevestigde bank BCCI (Bank of Credit and Commerce International) die dit jaar tegenover de Amerikaanse justitie bekende zich schuldig te hebben gemaakt aan witswassen van drugsgeld, is overgenomen door de heerser van Abu Dhabi, Sheik Zayed bin Sultan al Nahyan, president van de Verenigde Arabische Emiraten.

De heerser van Abu Dhabi heeft een half miljard dollar betaald voor 20 procent van de aandelen van de bank die in handen waren van de familie Bin Mahfouz uit Saoedi-Arabie. Deze familie is grootaandeelhouder van de belangrijkste bank van Saoedi-Arabie, de National Commerce Bank.

De heerser stak verder nog eens 400 miljoen dollar in nieuw uitgegeven aandelen van BCCI en is daarmee voor 77 procent grootaandeelhouder geworden van de in opspraak gekomen bank. Tot nu toe bezat de heerser ongeveer een derde van de bank.

De bank beschikt in totaal over 23,5 miljard dollar aan activa, waarvan 390 miljoen dollar in de Verenigde Staten.

Vorig jaar maakte de bank een winst van 224 miljoen dollar, maar die winst werd geheel tenietgedaan door een voorziening van 600 miljoen dollar, vooral wegens dubieuze debiteuren in de Derde wereld. Het uiteindelijke verlies over 1989 bedroeg 498 miljoen dollar tegenover nog een winst van 48 miljoen dollar in 1988. Volgens de bank is nu zo'n 50 procent van de leningen aan schuldenlanden gedekt door voorzieningen.