Eis achttien jaar wegens dodelijk gijzelingsdrama

ARNHEM, 2 mei - De procureur-generaal bij het gerechtshof in Arnhem heeft gisteren een gevangenisstraf van achttien jaar geeist tegen een 34-jarige Duitser wegens gijzeling van kolonel Van de Kieft vorig jaar juni. De eis was even hoog als de veroordeling door de rechtbank in februari van dit jaar. Hoewel de kolonel dodelijk werd getroffen door een kogel van een lid van een arrestatieteam, achtte de procureur de Westduitser toch verantwoordelijk voor de dood van de kolonel. De raadsman de Duitser voerde geen pleidooi. Hij wilde mensen van de Westduitse justitie en het Westduitse gevangeniswezen oproepen als getuigen. Naar zijn mening heeft zijn client psychisch schade opgelopen door jarenlange isolatie in Westduitse gevangenissen. Het hof wees het verzoek evenals het verzoek om de twee scherpschutters te horen af. Door de Bondsrepubliek is om uitlevering van K. verzocht in verband met zijn aandeel in een moord op een 69-jarige advocaat in mei vorig jaar. De Hoge Raad heeft het verzoek inmiddels toelaatbaar geacht. De minister van justitie moet nog over deze zaak beslissen. Uitspraak 15 mei.