Defensie-industrie bundelt krachten

DEN HAAG, 2 mei - Vijf Nederlandse bedrijven gaan samenwerken met als doel een sterkere positie te krijgen voor onderhoudsopdrachten van de Nederlandse krijgsmacht. De vijf bedrijven, die samen ongeveer 7.500 mensen in dienst hebben, lopen hiermee vooruit op de gevolgen van de aangekondigde bezuinigingen op defensie. Tien dagen geleden besloot het kabinet om de defensie-uitgaven dit jaar te bevriezen en volgend jaar met een procent te verminderen. Dit zal ten koste gaan van orders voor nieuw materieel.

Het Holland Defense Maintenance Consortium heeft zich vanmiddag in Den Haag gepresenteerd. De deelnemende bedrijven zijn Radio Holland Group in Amsterdam, Simmonds Precision in Zevenaar, Groenpol Industrie in Amsterdam, Hydrocare in Boxtel en Van Riemsdijk in Rotterdam.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van defensie kan het consortium net als elk ander bedrijf meedingen naar onderhoudsopdrachten van de landmacht, luchtmacht en marine.

Het ministerie noemt het verstandig dat de defensie-industrie tijdig haar koers verlegt. Op die manier kan worden voorkomen dat werknemers in de defensie-industrie op termijn hun baan verliezen. Overigens zijn nog geen schattingen gemaakt van de gevolgen die de bezuinigingen op defensie zullen hebben voor de werkgelegenheid. De bedrijven die als toeleveranciers voor defensie in Nederland werken hebben in totaal 20.000 mensen in dienst. RHG Defense, de defensietak van Radio Holland Group, houdt zich bezig met onderhoud aan elektronische apparatuur en geintegreerde defensiesystemen. Simmonds Precision Nato Support Centre is gespecialiseerd in instrumentatie voor de luchtvaart en elektronische systemen in NAVO-verband. De GTI-dochter Groenpol houdt zich bezig met elektrische en mechanische systemen. Hydrocare is gespecialiseerd in hydraulische en pneumatische aandrijvings- en besturingstechnieken. Van Riemsdijk heeft gewerkt aan de produktie van de gronduitrusting voor de F-104 en F16-jachtvliegtuigen van de luchtmacht.