Daf onderuit op niet actieve beurs

ROTTERDAM, 2 mei - Amsterdam was in de ban van de tegenvallers bij Daf, maar internationaal was de stemming niet slecht. Tokio sloot voor het eerst sinds 6 april weer boven de 30.000 en Wall Street was rustig maar iets hoger.

AMSTERDAM. In een ongeanimeerde handel ging Daf bij de opening fors onderuit. Na het handelsverbod van gisteren en de bekendmaking van forse verliescijfers over het eerste lopende halfjaar, opende het vrachtwagenconcern met een verlies van fl.7,10 op fl.26,20 om rond half twaalf fl.27,90 te noteren. DSM noteerde in de ochtend fractioneel hoger ondanks de lagere winstcijfers over het eerste kwartaal, maar aan het eind van de ochtend was die notering een dubbeltje onder het slot van dinsdag van fl.113,40. Was er dinsdag al sprake van weinig omzetten, vandaag was dat nog een tikkeltje erger. Frankfurt en Londen konden met hogere noteringen daar weinig verandering in brengen. De internationals noteerden verdeeld. Akzo moest tegen het einde van de ochtend vier dubbeltjes terug op fl.117,60, terwijl Unilever zeven dubbeltjes beter noteerde op fl.139,70. Koninklijke Olie stond twee kwartjes hoger op het bord met een koers van fl.138,50. Bij de andere hoofdfondsen moest Nedlloyd een gulden terug op fl.88,80 en VNU zeven dubbeltjes op 92,50. Aan het eind van de ochtend was de stemmingsindex 0,4 punt lager op 115,6. Kas-Associatie moest twee kwartjes achteruit op fl.43,80 na berichten over een miljoenenclaim tegen dochter Europtions. Op de parallelmarkt moest verenfabrikant Weweler een stevige veer laten. Bij een verlies van fl.4 op fl.82 waren geen kopers in de markt te vinden. Weweler reageert hiermee op de gang van zaken bij Daf en de problemen op de Britse vrachtwagenmarkt.

TOKIO. Het Nikkei-gemiddelde van 225 aandelen won vanochtend 483,31 punten oftewel 1,63 procent en kwam daarmee op 30.173,64. Het was vooral het aantrekken van de koers van de yen tegenover de dollar dat als reden voor de animo van beleggers werd genoemd. Met een omzet van naar schatting 480 miljoen aandelen was de handel aanmerkelijke levendiger dan gisteren toen slechts 245 miljoen aandelen van eigenaar verwisselden.

Dat was vooral opmerkelijk omdat de beurs van Tokio pas aanstaande maandag weer open gaat. De rest van de week heeft men in Japan vrij vanwege een serie van nationale feestdagen.

NEW YORK. De aandelenkoersen op de Newyorkse effectenbeurs zijn gisteren gestegen ondanks behoorlijke verliezen op de obligatiemarkt. Het Dow-Jonesgemiddelde van dertig industriele aandelen steeg met 12,16 punten tot 2.668,92. Er sloten 811 fondsen hoger en 672 lager. De omzet was met 150 miljoen aandelen niet groot maar duidelijk groter dan het magere totaal van 123 miljoen op maandag.

De Dow Jones stond al snel op een winst van zestien punten. De aandelenkoersen moesten echter iets terug na een scherpe negatieve reactie van de obligatiemarkt op het nieuws dat de 'purchasing managers' index' in april is gestegen tot 50,2 procent. Deze index van inkoopdirecteuren was daarmee voor het eerst in elf maanden hoger dan vijftig procent, de grens waarboven naar men aanneemt sprake is van economische groei. De obligatiemarkt zag hierin nieuw gevaar voor inflatie en rentestijging, maar de aandelenhandel nam het cijfer positiever op.