WK-ijshockey

Het Sovjet-ijshockeyteam heeft op de tweede dag van de finaleronde van de wereldtitelstrijd in Bern het prestigeduel tegen Canada met 7-1 (4-0, 0-1, 3-0) gewonnen. De Sovjet-Unie heeft in de wedstrijd tegen Tsjechoslowakije, die voor morgenmiddag op het programma staat, nog slechts een gelijkspel nodig om opnieuw wereldkampioen te worden.

Tsjechoslowakije haalde gisteren tegen Zweden een krachttoer uit. Tot de 54ste minuut stond de ploeg van trainer Pavel Wohl tegen de Zweden nog met 3-5 achter. Viervoudig wereldkampioen Zweden had twee maal duidelijk de leiding. Eerst met 3-0 en later met 4-1. De Tsjechoslowaken, die in 1985 in Praag voor de laatste maal de wereldtitel veroverden, moeten het duel tegen de Sovjet-Unie winnen om voor de zevende keer kampioen te worden.

Tsjechoslowakije bewees tegen Zweden net als in de wedstrijd tegen Canada (3-2) over een fysiek zeer sterke ploeg te beschikken. De Sovjet-Unie, zoals in de vorm tegen Canada, lijkt echter nauwelijks te bedwingen. De Canadezen waren volstrekt kansloos tegen de Russische 'ijshockeymachine' die in vijftien minuten via Tatarinov, Bykov, Kamensky en Fedorov een voorsprong van 4-0 nam. Canada kreeg te maken met een overmacht waarin ook hun sterren Yzerman en Coffee ten onder gingen. Yzerman liet, met het Canadese tegenpunt, wel zijn zevende treffer in het toernooi aantekenen.

Zijn Russische concurrent als beste schutter, Tsjomoetov, bracht zijn totaal op elf treffers. Tsjomoetov raakte in het duel gewond en moest enige tijd worden behandeld. De rechtsbuiten van de eerste lijn van de Sovjet-Unie kreeg bij het begin van de tweede periode de puck in zijn gezicht en hield daar een fors bloedende wond aan over. Na een korte behandeling keerde hij terug, maar kwam niet meer tot scoren. Davidov en Fetisov bepaalden de eindstand op 7-1. Bij verlies van Tsjechoslowakije tegen de Sovjet-Unie kan Zweden bij winst op Canada het zilver veroveren. Canada kan bij winst op Zweden maximaal het brons behalen.