Vakbond Unie BLHP overweegt staking bij Placid Oil

ROTTERDAM, 1 mei - De Unie BLHP, de vakbond die de off shore-werknemers bij Placid Oil vertegenwoordigt, overweegt een staking bij het bedrijf om verbetering van arbeidsvoorwaarden af te dwingen.

Het bedrijf heeft zaterdagochtend de produktie direct geheel stilgelegd, nadat een 'wilde actie' werd gevoerd waarbij de gaskraan op twee platforms in de Noordzee voor de helft werd dichtgedraaid. Vanaf twee uur zaterdagmiddag kwam de produktie weer volledig op gang.

Placid liet de werknemers een verklaring tekenen waarin zij zich hebben verplicht de werkzaamheden volledig uit te voeren en zich te onthouden van acties, tenzij deze tijdig worden aangekondigd en goed zijn georganiseerd. Gebeurt dat niet, dan behoudt het bedrijf zich het recht voor de betrokkenen te ontslaan. 'Wij kunnen niet toelaten dat er een speeltuin voor wilde acties ontstaat', aldus woordvoerder Van der Salm van Placid vanmorgen.

De werknemers bij Placid hebben geen CAO. De arbeidsvoorwaarden worden tussen het bedrijf en vertegenwoordigers van de werkploegen overeengekomen. De Unie BLHP heeft een eis bij het bedrijf ingediend tot verhoging van de off shore-toeslag van 0,25 tot 2,5 procent. Placid acht dat onaanvaardbaar. Placid wil de wens van de ondernemingsraad honoreren om een deskundige de arbeidsvoorwaarden te laten onderzoeken, maar de bond wil niet meewerken aan het onderzoek omdat Placid daarvoor een adviseur van de directie heeft uitgenodigd, aldus de Unie BLHP vanochtend.