Stakende arbeiders houden een protestmars in Tilburg

TILBURG, 1 mei - Ruim vijftig werknemers van het textielrecyclingbedrijf Leon Kalfus BV in Tilburg, die sinds 25 april in staking zijn, hebben vanmorgen een protestmars gehouden door de binnenstad van Tilburg.

Ze eisen dat hun werkgever de aanwezigheidspremies en produktietoeslagen afschaft. In plaats daarvan willen ze een veertigurige werkweek op basis van volledig minimumloon en dertien atv-dagen. Daarnaast willen de werknemers - voornamelijk Turkse vrouwen - om het andere jaar drie weken onbetaald verlof, aansluitend aan de normale vakantie.

De protestmars voerde van het bedrijfsterrein naar het gemeentehuis, waar de Tilburgse gemeenteraad 's middags zou vergaderen. Raadslid T. Kox (Socialistische Partij) heeft beloofd de kwestie Kalfus in de raad aan de orde te stellen. De actie van de werknemers wordt gesteund door de Tilburgse Partij van de Arbeid, Groen Links, D66 en de Socialistische Partij. Van elke partij liep een vertegenwoordiger mee in de optocht. De staking bij het Tilburgse textielbedrijf is volgens districtsbestuurder E. Schellenberg van de Industriebond FNV voor onbepaalde tijd uitgeschreven. 'We gaan net zo lang door tot we onze zin krijgen', aldus Schellenberg. Volgens de vakbondsman wil Kalfus ondanks verschillende verzoeken niet onderhandelen. In de loop van de dag zou de Industriebond FNV een nieuwe poging ondernemen om te overleggen met de directie.