Protest bij beediging raadsleden ultra rechts

AMSTERDAM, 1 mei - Tegen de installatie van vijftien gemeenteraadsleden van de Centrumpartij en de Centrum Democraten is gisteravond en vanmorgen op verschillende plaatsen gedemonstreerd. De beediging van de extreem-rechtse politici is rustig verlopen.

De Mobiele Eenheid heeft vanmorgen omstreeks half zes het Waterlooplein in Amsterdam ontruimd. Op het plein, in de buurt van de raadzaal, hielden op dat moment enkele tientallen mensen een nachtwake uit protest tegen de installatie van twee Centrum Democraten en een lid van de Centrumpartij in de nieuwe gemeenteraad van Amsterdam. De demonstranten wilden voorkomen dat zij het stadhuis zouden betreden.

Volgens een woordvoerder van de politie moest het plein worden ontruimd omdat de demonstranten vuurtjes stookten op het terras van een onder de raadzaal gelegen restaurant en op het fietspad. Bij een charge van de ME vielen flinke klappen. De politie heeft 225 man ingezet. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Later op de morgen demonstreerden enkele honderden mensen bij het stadhuis tegen de installatie van de drie extreem-rechtse politici. De raadsleden en genodigden konden via een politie-afzetting de zaal bereiken. Op een punt werden sommige raadsleden uitgejouwd met de leuze 'installatie is collaboratie'. Wethouder Ten Have (D66) werd ondanks de bescherming van enkele ME'ers bij een opstootje de pijp uit de mond geslagen. Bij een andere doorgang werd een van de nieuwe CP-raadsleden geen haarbreed door de demonstranten in de weg gelegd, vermoedelijk omdat hij niet werd herkend.

Tijdens de installatie van drie extreem-rechtse raadsleden in Den Haag stonden buiten voor de raadzaal naar schatting 300 demonstranten die ordelijk naar enige sprekers luisterden. Onder hen ook de drie leden van de fractie Groen Links die weigerden op hetzelfde moment als de ultra-rechtse raadsleden te worden benoemd. Zij zullen op de eerstvolgende reguliere vergadering van de raad worden geinstalleerd. Ook in Utrecht is gedemonstreerd. In Rotterdam, waar de raadsleden pas vanmiddag zouden worden beedigd, waren demonstraties aangekondigd.

Pag.2: CD-raadslid overnacht in stadhuis