Lafontaine mag morgen naar huis

BONN, 1 mei - Het genezingsproces van Oskar Lafontaine, de kandidaat-kanselier van de Westduitse SPD die vorige week woensdagavond in Keulen levensgevaarlijk gewond raakte bij een aanslag met een slagersmes, vordert zo goed dat hij morgen de Keulse universiteitskliniek mag verlaten. De 46-jarige minister-president van Saarland kan verder buiten een ziekenhuis herstellen en wordt daarom morgen naar zijn eigen huis in Saarbrucken overgebracht. Hij zal echter nog wel enkele weken nodig hebben voor hij als politicus weer actief kan worden. Volgens de behandelende medici in Keulen was Lafontaine vorige week absoluut overleden als de messteek die hij in de halsstreek opliep enkele centimeters lager zou zijn geweest en de halsslager zou hebben doorgesneden.

Vertegenwoordigers van de justitie in Koblenz hebben gisteren verwijten van de hand gewezen van de familie van de uit het nabijgelegen Bad Neuenahr afkomstige 42-jarige vrouw die de aanslag op Lafontaine pleegde. Volgens de familie zijn de justitie en de medische inspectie onzorgvuldig omgegaan met waarschuwingen voor zelfmoordneigingen dan wel mogelijk agressief gedrag jegens derden van de schizofrene vrouw. Bij een medisch onderzoek op 1 februari is niets van zulke gevaren gebleken, aldus een woordvoerder van justitie gisteren.