Koninginnedag trauma voor VVD

DEN HAAG, 1 mei - Koninginnedag is een trauma aan het worden voor de VVD. Vorig jaar vergaderde de Tweede-Kamerfractie in een benauwde fractiekamer urenlang over de spanningen in het kabinet. Enkele dagen later viel het kabinet over het reiskostenforfait. De fractie had zich op koninginnedag voorgenomen zich niet langer door minister-president Lubbers en het CDA in de hoek te laten drukken.

Gisteren moest de fractie opnieuw een ingrijpende beslissing nemen. Zaterdag waren alle fractieleden gebeld met de boodschap op koninginnedag naar het Gelderse Garderen te komen. Slechts een enkeling was vooraf meegedeeld wat in het restaurant Het Speulderbos onderwerp van de vergadering zou zijn, maar het liet zich raden. Het leiderschap van Joris Voorhoeve had de laatste maanden veel kritiek gekregen.

Het was vooral 'de slechte pers' die Voorhoeve kreeg die in de partij niet onopgemerkt bleef. En hoewel partijvoorzitter Ginjaar de partij overal waar hij maar kon opriep nu eens op te houden met de discussie over personen en de gelederen toch vooral gesloten te houden, begon het geroezemoes in de partij over de leider weer van voren af aan. In de beslotenheid, maar ook openlijk. Zo was er de ingezonden brief van professor Slagter in NRC Handelsblad van 27 maart. Hij zag opvallende parallellen tussen de OGEM en de VVD-fractie. Bij OGEM was het bestuursvoorzitter Udink die bij hoog en bij laag bleef beweren dat hij het vertrouwen had van de raad van commissarissen en dus bleef zitten, ondanks alle kritiek die er op hem was. Udink werd uiteindelijk toch door de commissarissen aan de kant gezet. 'Hoe diep moet de VVD nog zakken voordat hetzelfde inzicht doorbreekt', vroeg Slagter zich af. Dergelijke brieven komen hard aan bij een partij die in onzekerheid verkeert.

En dan was er natuurlijk het optreden van de Groningse commissaris van de koningin, Vonhoff, op de partijraad van de VVD vorige maand. In het openbaar sprak hij Voorhoeve persoonlijk aan op diens 'uitermate verengend standpunt' dat de VVD opnieuw moest samenwerken met het CDA. Het ging niet op de inhoud van Vonhoffs woorden, maar om het feit dat hiermee weer de positie van Voorhoeve ter discussie was gesteld.

Ook de in 1987 gevallen fractievoorzitter van de Eerste-Kamerfractie, Zoutendijk, mengde zich vorige week op zijn manier in de discussie met een bijdrage in het blad Liberaal Reveil van het wetenschappelijk bureau van de partij.

Pag.3: Vervolg