Keulen krijgt Europese school voor astronauten

Alle jongetjes dromen er wel eens van om astronaut te worden. Binnenkort wordt het hun iets gemakkelijker gemaakt die droom te realiseren, als het aan het European Space Agency (ESA) ligt. ESA heeft namelijk aangekondigd een astronautenschool te openen. De school zal worden gevestigd bij het Duitse instituut voor ruimtevaart in Keulen.

Er staan inmiddels heel wat plannen op de rails om Europeanen de ruimte in te sturen. In 1992 moeten drie Duitsers de naar boven, twee met het Europese Spacelab aan boord van de Amerikaanse Space Shuttle, en een met een Russische vlucht naar het ruimtestation Mir.

Aan de astronautenschool moeten in de eerste plaats de bemanningsleden worden opgeleid voor de Columbus, de Europese ruimtestation dat in 1997 in gebruik moet worden genomen, en voor de Hermes, het Franse ruimteveer.

Met de school is een bedrag van 290 miljoen gulden gemoeid. ESA betaalt 230 miljoen, de Duitse overheid de rest. Dit zijn kleine bedragen vergeleken bij de sommen die met de daadwerkelijke ruimtevluchten zijn gemoeid: de vlucht van Spacelab kost bijna een miljard gulden. Verreweg het grootste deel hiervan is bestemd vor NASA, dat Spacelab in een baan om de aarde moet brengenen weer veilig aan de grond moet zetten. Met de Russische vlucht mag de Duitse astronaut daarentegen vrijwel voor niets mee. (New Scientist, 14 april)