Israel: Irak ver met ontwikkeling kernbom

TEL AVIV, 1 mei - Irak bevindt zich in een vergevorderd stadium van 'ontwikkeling en produktie van atoomwapens', aldus het hoofd van de Israelische militaire inlichtingendienst, generaal Amnon Shahak. In een vraaggesprek met het blad van deze dienst komt hij tot de conclusie dat de Iraakse president Saddam Hussein bang is voor een Israelische actie. 'Hij weet waarom hij bang is, en als hij bang is twijfel ik er niet aan dat hij enkele dingen doet die ook volgens zijn inzicht vanuit Israelisch standpunt bezien zeer zorgwekkend zijn', aldus generaal Shahak. Volgens hem vreest Saddam Hussein een Israelische aanval, omdat hij weet wat hij voor Israel heeft te verbergen. 'Hij beschouwt ons als een fanatiek land dat daartoe in staat is. Daarom laat hij zich zo extreem mogelijk uit.'

Saddam heeft gedreigd half Israel in de as te leggen in het geval van een Israelische aanval.

In het tamelijk cryptische vraaggesprek geeft generaal Shahak het volgende antwoord op de vraag of het Israels belang is te voorkomen dat Saddam Hussein ontwikkelt wat hij ontwikkelt en tevens diens angst weg te nemen: 'Op het moment dat ik zou verhinderen wat hij in ontwikkeling heeft, heeft hij geen reden meer om bang te zijn.' In het vraaggesprek stelt generaal Shahak de hypothetische vraag hoe Saddam Hussein zal reageren als de Iraakse atoominstallaties niet door Israel maar door een andere mogendheid (Iran?) zouden worden gebombardeerd. 'Ze zullen tegen hem zeggen dat Israel erachter zit. Zal hij dan wel of niet een raket afvuren?'