Iran en Syrie bedankt en beschuldigd door VS

WASHINGTON, 1 mei - Iran en Syrie zijn gisteren tegelijkertijd voor hun diensten bij de vrijlating van een tweede Amerikaanse gijzelaar, Frank Herbert Reed, bedankt door president Bush en beschuldigd van steun aan terrorisme door het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken. Voor de bevrijding van Robert Polhill, negen dagen geleden, wilde Bush Iran maar nauwelijks bedanken, maar gisteren ging hij wat verder. 'Ik heb van Syrie gehoord dat Iran heeft geholpen en daarvoor zeg ik 'dank u' ', verklaarde Bush, geflankeerd door Polhill, tegenover de pers op het grasveld voor het Witte Huis. De betrekkingen met Iran zullen echter niet worden genormaliseerd zolang niet alle Amerikaanse gijzelaars vrij zijn. 'We zijn hier niet stukje-bij-beetje aan het loven en bieden voor mensenlevens', zei Bush. Wel maakte hij duidelijk dat hij geen bezwaar zou maken tegen een Israelisch initiatief om de uit Libanon ontvoerde geestelijke sjeik Obeid en enkele honderden andere Arabische gevangenen vrij te laten, wat door Iran en andere betrokkenen als tegengebaar wordt geeist. Israel wil dit alleen doen als ook drie in Libanon gevangen Israelische militairen vrijkomen.

Rapport

Niet bekend

Publiciteit

Bush die het vaak moeizame Amerikaanse regeringsoptreden tegenover het Midden-Oosten (Irangate) als vice-president heeft gevolgd, probeert de fouten uit het verleden te vermijden. Vandaar dat hij publiciteit over gijzelaars zoveel mogelijk heeft gedempt, alle verwachtingen over bevrijding de grond in heeft geboord en directe onderhandelingen of concessies heeft vermeden. De mening in Washington is dat het in het belang van Syrie en Iran is om contacten te hebben met het Westen zodat uiteindelijk de gijzelaars vrij moeten komen. Bush' ontmoeting met Robert Polhill zou aanvankelijk ook niet direct door de pers verslagen kunnen worden. Later kon Bush de verleiding toch niet weerstaan om het succes aan de televisiekijkers te tonen. Polhill bracht aan de president een boodschap over van de ontvierders. Bush wilde niet zeggen wat het bericht inhield. Ook Reed zou een boodschap hebben voor de president. Na Reeds vrijlating zitten in Libanon nog zes Amerikaanse gijzelaars vast. Verwacht wordt dat elke nieuwe vrijlating moeilijker zal worden. De vaak slechts deels door Iran en Syrie gecontroleerde terreurgroepen in Libanon willen de maximale nuisance value uit hun gevangenen halen.

    • Maarten Huygen