Half miljoen Israeliers eisen hervorming van kiessysteem

TEL AVIV, 1 mei - Meer dan een half miljoen (van de in totaal 4,8 miljoen) Israeliers hebben een petitie getekend voor snelle hervorming van het kiessysteem. De petitie is gisteren, op Israels onafhankelijkheidsdag, door de initiatiefnemers aan president Chaim Herzog overhandigd.

Met een kleine vrachtwagen werd de tientallen dozen met handtekeningen naar de residentie van de president in Jeruzalem gereden. De 501.234 handtekeningen voor verregaande wijziging van het electorale systeem werden in een recordtijd van nauwelijks een maand verzameld.

President Herzog heeft in een boodschap tot de natie ter gelegenheid van de 42ste onafhankelijkheidsdag de politici met klem opgeroepen naar de stem van het volk te luisteren. Volgens hem brengt het onverantwoordelijke gedrag van de politici de Israelische democratie in gevaar.

De handtekeningenactie voor wijzing van het kiessysteem werd begonnen door Israelische burgers die tegen het gedrag van de politici tijdens de huidige kabinetscrisis in Jeruzalem en Tel Aviv in hongerstaking waren gegaan. De initiatiefnemers van deze actie zijn vastbesloten ermee door te gaan totdat de Knesset, het parlement, een nieuw kiessysteem aanvaardt dat het aantal kleine partijen drastisch vermindert, de burger dichter bij de volksvertegenwoordigers brengt en de premier grotere bevoegdheden geeft.