Feestdrukte enorm, geen incidenten

AMSTERDAM, 1 mei - Koninginnedag werd dit jaar massaler gevierd dan ooit tevoren. Amsterdam trok een recordaantal van naar schatting 2,5 miljoen bezoekers, onder wie veel buitenlanders. Ook in Utrecht, Rotterdam en Den Haag was het drukker dan jaren tevoren.

De feestelijkheden gingen volgens de bijna overal versterkte politie met opvallend weinig onlusten gepaard. Woordvoerder K. Wilting van de Amsterdamse politie sprak van een 'normale zondag, wat de problemen betreft'.

In Amsterdam raakten wel tientallen kinderen zoek in de mensenmassa. Een speciale politiepost voorkwam dat de ouders uren moesten zoeken. Volgens de politie zijn alle kinderen terecht gekomen. Verder raakten enkele mensen in ademnood of kregen last van de warmte. Tegen het einde van de dag waren hier en daar wat brandjes. In Rotterdam, met 150.000 bezoekers, zijn vijfentwintig aanhoudingen verricht wegens geweldpleging. Problemen met de vrijmarkt waren hier nauwelijks, omdat de gemeente een vergunningenstelsel hanteert. In Utrecht, dat ook ongeveer 150.000 bezoekers trok, waren weinig incidenten. De uittocht uit de steden heeft nauwelijks voor files gezorgd. De rijkspolitie concludeert daaruit dat men 'gefaseerd' is vertrokken.