Bundeling op Franse markt verzekeringen van Allianz en Franse Mixte

ROTTERDAM, 1 mei - Het Westduitse Allianz, het grootste verzekeringsconcern in West-Europa, en het Franse conglomeraat Compagnie de Navigation Mixte gaan hun verzekeringsactiviteiten in Frankrijk bundelen in een nieuwe joint venture.

Dat meldt vandaag de Financial Times. In de nieuwe joint venture krijgt Allianz een belang van 65 procent en Mixte 34 procent. De resterende een procent gaat naar nog onbekende aandeelhouders.

Het conglomeraat Mixte heeft belangen in verzekeringen, de reiswereld, transport, de voedingsindustrie en banken. Vorig jaar oktober verwierf Allianz een belang van 50 procent in de verzekeringsdivisie van Mixte, waardoor het in het hele conglomeraat een belang kreeg van tien procent.

Veertig procent van het conglomeraat is in handen van de Franse bank Paribas die vorig jaar met een vijandig bod vergeefs heeft geprobeerd Mixte in handen te krijgen. Mixte lanceerde op zijn beurt een tegenaanval en verwierf zodoende een belang van 12 procent in Paribas. Allianz weigerde zijn belang aan Paribas te verkopen en hielp zo te voorkomen dat Mixte in handen kwam van de Franse bank.

Als de aandeelhouders de nieuwe joint venture goedkeuren, beschikt de onderneming over 10 miljard franc aan premie-inkomsten (zo'n 3,5 miljard gulden) en zal deze behoren tot de top-10 onder de Franse verzekeraars.

Daarbij gaat het om 8 miljard franc premie-inkomsten van Navigation Mixte (levens- en schadeverzekering) en 2 miljard franc van de Franse verzekeringsactiviteiten van Allianz.