Beurzen zijn in rustige vakantiestemming

ROTTERDAM, 1 mei - De beurzen zijn in een vakantiestemming. De koersen kwamen zowel in Tokio, New York als Amsterdam nauwelijks van hun plaats.

AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs is na het lange weekeinde zeer kalm begonnen. Impulsen van buiten ontbraken nagenoeg. Een aantal Europese beurzen vandaag gesloten in verband met de viering van 1 mei, terwijl Japan in verband met feestdagen deze week alleen vandaag en morgen handelt. De dollar en Wall Street bleken evenmin een bron van inspiratie.

Amsterdam wist dan ook niet goed hoe te beginnen. Na een licht hogere opening brokkelden veel koersen van de belangrijkste aandelenfondsen weer wat af, zodat de stemmingsindex laat in de ochtend 0,4 punt was gezakt naar 115,80. Van de internationals moest Akzo fl.1 inleveren op fl.117,30 en Unilever 90 cent op fl.138,60. Kon. Olie daalde 80 cent naar fl.137,10. Aegon raakte bijna een gulden kwijt op fl.119,10. Slecht in deze markt lag Ahold met een verlies van fl.1,60 op fl.129. Redelijk zomers lag Heineken erbij. Het drankenfonds trok 60 cent aan tot fl.119,10. Op de obligatiemarkt deden zich hier en daar lichte koersdalingen voor.

Ook de rest van de aandelenmarkt lag er weinig imponerend bij. Aan ex-dividendnoteringen werd achteloos voorbij gegaan, wat in feite dus winst bracht. Zo haalde Textielgroep Twenthe het dividend van fl.10 geheel direct in met een onveranderde notering van fl.360. Op de parallelmarkt was Besouw ex-uitkering in feite rond de fl.2 beter op fl.55,20. Norit ging fl.19 omhoog naar fl.1144 en Wegener een rijksdaalder naar fl.212. Econosto werd fl.9 beter op fl.419 en Begemann fl.1,50 op fl.166,50. Redelijk goed in de markt lagen verder fondsen als Nagron, Berghuizer Papier, Peek en Cloppenburg en HBG. Sphinx verloor fl.1,50 op fl.142,50. Verkade zakte fl.5 verder weg naar fl.407, nog fl.7 boven het bod dat de Britse United Biscuits op het fonds heeft uitgebracht.

Bij de grote fondsen gebeurde ook later weinig meer. De stemmingsindex bleef dan ook rond de 116 hangen.

NEW YORK - De aandelenkoersen op Wall Street zijn gisteren bij een futloze handel over het algemeen omhoog gegaan. het Dow Jones-gemiddelde van de dertig industriele fondsen steeg met 11,71 punten tot 2656,76 punten. De omzet bereikte met ongeveer 123 miljoen aandelen vrijwel het laagste niveau tot nu toe dit jaar. Vorige week vrijdag werden er 132 miljoen aandelen verhandeld.

De beursbarometer begon in mineur als gevolg van de daling bij de obligaties. Toen die later aantrokken gingen ook de aandelenkoersen omhoog, zij het langzaam. Pas in de laatste drie kwartier van de handel kreeg de stijgende lijn wat meer snelheid, mede onder invloed van aankooprogramma's die de computers aangaven. Van de gisteren bekendgemaakte gegevens over persoonlijke inkomens en bestedingen in de VS, die de verwachtingen iets overtroffen, was de handel niet onder de indruk. De grote beleggers wachten op de later deze week bekend te maken cijfers, waaronder die over de werkloosheid.

De dollar zat tegen het slot van de handel op de wisselmarkt van New York op fl.1,8890 na fl.1,8865 aan het eind van de vorige week. In Londen noteerde de dollar aan het slot ook fl.1,8890.

TOKIO - Het Nikkei-gemiddelde van 225 geselecteerde aandelen is vandaag 105,33 yen (0,36 procent) gestegen tot 29.689,3 yen. De omzet was met circa 240 miljoen aandelen licht. In verband met vakanties (de 'Guden week') wordt deze week alleen vandaag en morgen in Tokio gehandeld. De handelaren wachten op de jaarcijfers die binnenkort worden gepubliceerd over het 31 maart afgesloten boekjaar. De dollar slot op 158,9 yen per dollar.