Akkoord over uniforme terminal creditcards

ROTTERDAM, 1 mei - PTT Telecom en vier in Nederland werkzame creditcard-bedrijven hebben afspraken gemaakt over de levering van uniforme kaartterminals die de vier verschillende creditcards kunnen verwerken.

Er zullen 2.000 nieuwe terminals worden geplaatst en 2.000 bestaande terminals zullen worden uitgebreid met nieuwe technische mogelijkheden. De oude machines kunnnen uitsluitend worden gebruikt om te controleren of de kaarthouder voldoende krediet heeft.

In de toekomst kunnen alle administratieve handelingen verbonden met het gebruik van creditcards worden afgedaan met behulp van rechtstreekse verbindingen. Volgens PTT Telecom kan met de terminals zonder omwegen contact tot stand worden gebracht met de centrale computers van elk van de vier credit-cardorganisaties. De machines zullen de kaarten van American Express, Diners Club, Eurocard en Visa verwerken.

PTT Telecom zal het terminal-netwerk volledig gaan beheren, zo is afgesproken. De terminals zullen worden geplaatst bij winkels die al alle bovengenoemde kaarten accepteren, aldus een woordvoerder van Diners Club. De zogenoemde Voxmix machines moeten door winkeliers worden gehuurd van de PTT. De huurprijs van de oude machines bedraagt ongeveer zeventig gulden per maand. De prijs van de nieuwe machine is volgens een woordvoerder van de PTT nog niet vastgesteld.

Er zijn in Nederland ongeveer 106.000 plaatsen waar met de kaarten van de betrokken maatschappijen betaald kan worden. Er zijn ruim 900.000 creditcards in omloop.