500 miljoen dollar verlies voor BCCI

ROTTERDAM, 1 mei - De in Luxemburg gevestigde bank BCCI (Bank of Credit and Commerce International), die dit jaar tegenover de Amerikaanse justitie heeft bekend zich schuldig te hebben gemaakt aan het witwassen van drugsgeld, zal naar verwachting over 1989 een verlies lijden van een half miljard dollar.

Volgens de Wall Street Journal van vandaag zal de heerser van Abu Dhabi, Sheik Zayed al-Nahan, president van de Verenigde Arabische Emiraten, voor een even groot bedrag een belang van 20 procent verwerven in de bank en bovendien nog eens 400 miljoen dollar in de bank steken. De bank, die bijna 21 miljard dollar aan kapitaal beheert (in 1972 nog 10 miljoen dollar) maakte vorig jaar een winst van 200 miljoen dollar. Maar substantiele voorzieningen voor dubieuze leningen, die zijn getroffen onder druk van de toezichthouders, doen de winst omslaan in het kolossale verlies.